НОВИНИ

2-годишно дете пострада заради счупена кошара в детско отделение на УМБАЛ - Русе

Дете на 2 години от Русе си е ударило сериозно главата след падане от метална кошарка в Детското отделение на Университетската болница в града. Сигнал за този инцидент е изпратила майката на момиченцето в рубриката на БНТ "My news". Жената разказва, че влезли в отделението с пневмония, а за малко детето не получило по-тежка травма.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
07:09, 17.11.2016
Чете се за: 01:00 мин.
Още

24-годишната жена разказва, че момиченцето се е изправило в болничното легло и се е подпряло на предпазната преграда. Тя обаче се е счупила на място, където преди е имало заварка и детето се претърколило на земята. Лекарите веднага са направили изследване със скенер и са установили, че момиченцето няма счупвания на черепа. Преживеният стрес за семейството обаче остава.

От русенската болница потвърдиха, че такъв инцидент е имало и ни показаха счупеното легло. Родителите на други деца от отделението също се оплакаха от лошите условия.

Боряна Малчева: Душове, мивки, тоалетните-просто са стари... не се заключват врати, не се затварят някои прозорци. Просто не е за 21-ви век.

Според управата на здравното заведение, казусът с детското отделение е повече от абсурден. Преди 2 години болницата и онкодиспансерът се разбират, че отделението ще се измести на 9-тия етаж в новата сграда или т.нар. Хирургичен блок. А Онкохирургията на свой ред ще заеме опразнените от децата помещения. Оттогава досега обаче, тази размяна не е направена. Онкодиспансерът, който е общинска собственост казва, че от местната управа в Русе зависи кой ще плати преустройството на старото детско отделение в модерен онкохирургичен корпус.

Йосиф Новаков - заместник-председател на Съвета на директорите в Университетската болница в Русе: Проблемът е как да излезем от ситуацията, при която не трябва да противопоставяме болни деца на онкологично болни. Проблемът е как онкологичният център да намери своето място, където да си върши работата добре... става дума за пари.

През това време болницата е подготвила архитектурен план за преустройството и е намерила дарител, който да финансира преместването на детското отделение. Докато страните се разберат, родителите на пациентите в детското отделение и самите деца ще трябва да понасят несгодите на остарялото болнично оборудване и мухъла в стаите. И да се надяват, че някое друго метално легло няма да се строши и от него да „полети" поредното малко дете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се прокуратурата да обяви данни за арестите на Дунав мост
Очаква се прокуратурата да обяви данни за арестите на "Дунав мост"
Ще има ли обвинени гранични полицаи след арестите на Дунав мост?
Ще има ли обвинени гранични полицаи след арестите на "Дунав мост"?