НОВИНИ

"2 камиона доказателства" са били събрани при обиска в саудитското посолство

"Шокиращи диалози" съдържат записи от саудитското консулство в Истанбул, направени по времето, когато изчезналият саудитски журналист Джамал Хашоги е бил измъчван, пише днес в. "Йени шафак". На единия от записите, с които изданието се е сдобило, генералният консул на Саудитска Арабия Мохамад ал Отайби казва: "Направете това отвън, ще ми докарате ядове", а друг глас го предупреждава: "Ако искаш да живееш, мълчи".

bnt avatar logo
от БТА
09:34, 17.10.2018
Чете се за: 01:08 мин.
По света
камиона доказателства били събрани обиска саудитското посолство

Хашоги е в неизвестност от 2 октомври, откакто влязъл в саудитското консулство в Истанбул, за да получи документи за предстоящата си женитба. Има подозрения, че Хашоги, критично настроен към властта в Рияд и пишещ най-вече за в."Вашингтон пост", може да е бил убит в консулството.

Според "Йени шафак" саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е изпратил 15-членен екип за екзекуцията на журналиста, в който влизал и ръководителят на саудитската съдебномедицинска служба. Преди да бъде убит, Хашоги бил подложен на изтезания - по време на разпита пръстите му били отрязани, а убийството било извършено чрез обезглавяване, твърди "Йени шафак".

"Има престъпление, няма труп", пише в заглавие днес в. "Тюркие". Турската полиция намери доказателства, че Джамал Хашоги е бил убит, а турски официален представител разкри, че саудитците са разчленили тялото "под музикален съпровод", отбелязва вестникът. Пред телевизия Ал Джазира същият турски представител уточнил, че убийството е било извършено два часа след влизането на саудитеца в консулството.
"Тюркие" посочва, че веднага след разпространяването на новината, че при извършения в консулството обиск са открити доказателства за престъплението, консулът "хванал първия самолет и напуснал Турция".

"Два камиона доказателства", гласи заглавието на в. "Ватан", който пише, че по време на деветчасовия обиск от турската полиция в консулството на Саудитска Арабия са били иззети доказателства, които били натоварени в два камиона. Претърсването на сградата продължи от 19.30 ч. в понеделник до 4.25 ч. във вторник. Полицията изследва внимателно сградата, покрива и градината на консулството.

"Догру хабер" откроява въздействието, което случаят Хашоги има върху отношенията между Саудитска Арабия и САЩ. Вестникът пише за завой от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп, който първоначално предупреждаваше, че ако твърденията за убийството на журналиста се окажат верни, Саудитска Арабия ще бъде наказана от Вашингтон. Когато обаче и Рияд заяви, че е готов да отвърне на евентуални мерки, Тръмп заяви, че саудитският принц "действително не знае" за случая и обвърза престъплението със "свирепи убийци", посочва "Догру хабер".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът наложи вето върху промени в Закона за държавната собственост
Президентът наложи вето върху промени в Закона за държавната собственост
Шестима са пострадали при инцидент в завод Арсенал
Шестима са пострадали при инцидент в завод "Арсенал"