20 деца бяха ранени тази сутрин в начално училище в китайската столица Пекин от мъж с чук, който е арестуван. Три от нападнатите деца са тежко ранени, но са в стабилно състояние.

© БТА

Нападението е извършено около 11.30 ч. местно време (5.30 ч. българско). Нападателят е работник по поддръжката на училището, съобщиха властите.

Договорът му трябвало да приключи в края на януари, заяви в пост в социалната мрежа "Уейбо" областното правителство. Постът по-късно бе изтрит. Макар че училището обсъждало друга работа за служителя, той атакувал учениците, за да "намери отдушник на негодуванието си".

Подобни атаки, насочени срещу ученици, не са необичайни в Китай. През април миналата година 28-годишен мъж уби девет гимназисти, докато се връщали по домовете си в провинция Шанси в северен Китай. Това е една от най-смъртоносните атаки с нож в страната през последните години.

Убиецът, който заяви, че е бил тормозен, когато е посещавал училището, беше екзекутиран през септември.

По-късно през 2018 г. въоръжена с ножове жена рани 14 деца в детска градина в провинция Съчуан.

Придружената с насилие престъпност в Китай се увеличи, докато икономиката на страната се развива с бързи темпове, а пропастта между доходите на бедни и богати са разширява бързо.

Изследвания сочат, че се повишава и броят на психичните разстройства, някои от които са свързани с високия стрес от забързаното темпо на живот.

© БТА