20% е достигнала избирателна активност до 13 ч в Северна Македония на първия тур от президентските избори. Това каза говорителят на Държавната избирателна комисия Любка Гугучевска. Тя подчерта, че изборният ден минава спокойно и без нарушения.

© БГНЕС

За нов президент на западната ни съседка се състезават трима кандидати - Стево Пендаровски издигнат от управляващата коалиция, Гордана Силяновска-Давкова от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и Блерим Река, кандидат на двете албански формации - Беса и Алиансът на албанците.

Изборният ден започна в 7.00, приключва в 19.00 часа местно време. Вотът ще бъде наблюдаван от 3094 местни 419 чужди наблюдатели. Вчера за нов президент на страната гласуваха затворниците, болните и живеещите в чужбина.

За да бъде избран на първия тур кандидатът за държавен глава трябва да получи поне 904 066 гласа. За да бъдат валидни изборите на втория тур трябва да гласуват 40 на сто от имащите право на глас или 723 253 пълнолетни граждани.

Според последните социологически проучвания Пендаровски има лека преднина пред Гордана Силяновска-Давкова.

Днес на три места в страната се провеждат и кметски избори - в Охрид, Дебър и Ново село.

Пендаровски: Подкрепям Договора за приятелство и добросъседство с България

Пендаровски: Подкрепям Договора за приятелство и добросъседство с България

Пред БНТ кандидатът на управляващите за президент в Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че поддържа и ще поддържа Договора за приятелство и доб...