НОВИНИ

20 ферми в Пловдивско под карантина заради птичия грип

Над три хиляди патици, отглеждани във ферма в пловдивското село Маноле, са умъртвени заради разпространение на инфлуенца по птиците. Всички стопанства в радиус от 10 км са поставени под карантина, съобщиха от Областната агенция по безопасност на храните.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
17:12, 20.12.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Засега птичият грип е регистриран само в една партида животни, доставени до село Маноле от Унгария на шести декември. Превантивно всички болни и контактни патици са умъртвени.

д-р Камен Янков, директор на Областната дирекция на агенцията по храните в Пловдив: Разпоредих отново да се извърши физическа проверка на всички птицевъдни обекти в тази зона. Този щам, който е открит лабораторно, не е опасен за човека, още повече като се мине през термична обработка на птичите продукти.

Има обаче риск за работниците и ветеринарите, които са имали пряк досег с болните птици. Хората са инструктирани как да действат. Работещи наблизо, заявиха пред камерата ни, че не са притесни и не знаят за разпространението на птичи грип в Маноле.

- Ей сега мина един от шефовете. Казва, че такова нещо няма. Болест няма.

- Не сме чули нищо.

БНТ: Не ви тревожи?

- Не. Просто не сме усетили нищо.

Карантината в Пловдивско ще продължи поне 40 дни. Собствениците на ферми, в които има унищожени животни ще бъдат обезщетени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бъчварова: Няма терористична заплаха за България и българските граждани
Бъчварова: Няма терористична заплаха за България и българските граждани
Какви ще са политическите последици в Германия след атаката в Берлин?
Какви ще са политическите последици в Германия след атаката в Берлин?