НОВИНИ

20 години АРТ център Илинденци

Скулптурният парк в село Илинденци отпразнува своята 20-годишнина с изложба в Софийската градска художествена галерия. Тя представя умален вариант на културното богатство в община Струмяни. Събрани са не само произведения на автори, участвали в творческия живот на фондация АРТ център Илинденци, но и любопитни снимки от създаването на парка до днес. Изложбата ще бъде отворена за посетители до 15 април. Цанка Николова беше на изложбата.

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:20, 20.03.2018
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Скулптурният парк над село Илинденци. Една идея, родила се преди 20 години, която продължава да се развива през годините.

Иван Русев, скулптор: Най-ценното в нашия проект е именно формулата, която сме избрали, а тя е изкуство, подчинено на заобикалящата ни природа и в служба на хората. Целият парк е отворен за посетители и изкуството, което влиза в главите на преминаващите по подобен начин, както ние мечтаем всички да влязат в музеите, става по един много непринуден начин в този парк.

Форумът - действащ каменен амфитеатър с над 350 места, Мраморният град на изкуствата, Езерото Йорданов ден - всички тези произведения в хармония с природата са едно духовно внушение, казва художникът Светлин Русев.

Светлин Русев, художник: Който е стъпил в Илинденци вече това остава като някаква духовна Светая Светих, през която е минал. Това е едно сакрално място.

Световно явление за гостите от чужбина, гордост за гражданите на България,така определя изложбата създателят на скулптурния парк. А смисълът е не само посетителите да дойдат в изложбената зала, а да отидат до Илинденци и да видят отблизо неповторимото съчетание между природа и изкуство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
55 000 зрелостници ще се явят на матура по български
55 000 зрелостници ще се явят на матура по български
Директорът на Пирогов увери, че няма да има съкращение на лекари и сестри
Директорът на "Пирогов" увери, че няма да има съкращение на лекари и сестри