НОВИНИ

20 години без Франсоа Митеран

20-ата годишнина от смъртта на френския президент-социалист Франсоа Митеран беше отбелязана днес в присъствието на държавния глава Оланд и членове на семейството. През двата си мандата Митеран остави огромно политическо наследство, а французите пазят добър спомен за него, показват последните анкети. У нас ще бъде запомнен със закуската с интелектуалци през януари 89-та година. Митеран неведнъж е изразявал симпатии към нашата страна пред камерите на Българската национална телевизия.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:31, 08.01.2016
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Сегашният президент-социалист почете паметта на своя именит предшественик и съпартиец, придружен от Мазарин Пинжо - дъщеря на Митеран и Жилбер - единия от двамата му синове. Присъстваха и бивши министри като Жак Ланг и Юбер Ведрин. На младини Оланд е бил сътрудник на Митеран в Елисейския дворец с ресор икономика. Двамата са единствените президенти на левицата, избрани с пряко гласуване след въвеждането му през 1958-ма.

Те споделят обща мечта - за Оланд тя е "промяна на живота", за Митеран - връщането на очарованието на френската мечта. И единият и другият обаче се сблъскват с икономическите реалности.

Митеран, който управлява от 1981-ва до 1995-та остава в историята като символ на обновлението на френския социализъм и обединението на левицата. Шест от десет французи го оценяват като добър президент - резултат на който Оланд може само да завижда.

Посещението му у нас през януари 1989-та легитимира българското дисидентство, на работната закуска с 12 интелектуалци във френското посолство в София той основно слуша, отбелязват тогава френски журналисти. В последвалите години двустранните отношения се развиват, една от срещите на Митеран с екип на БНТ е след паметния мач на стадион Парк дьо Пренс, на който България отстранява Франция за Мондиал 94 в САЩ.

;
Боряна Димитрова: Има ли проблеми между нашите страни, освен че много французи плакаха след знаменития футболен мач България - Франция?
Франсоа Митеран, президент на Франция: Футболният отбор на България игра по забележителен начин. Гледах мача по телевизията и след първото полувреме казах: "Зле тръгна за Франция". И защо? Защото вашите играчи и то не малко, са много талантливи, големи шампиони.
Боряна Димитрова: Господин президент, благодаря Ви за това интервю.
Франсоа Митеран, президент на Франция: Предайте на българите, които ще ни чуят това послание за приятелство, което искам да им изпратя.

През годините Митеран съжителства с двама десни премиери - Жак Ширак и Едуар Баладур. Политическото му наследство включва отмяната на смъртното наказание, пенсионирането на 60 години, ангажираността му с европейския проект. Наблюдатели отбелязват и приноса му за еволюцията на социалистическата партия и левицата в икономически план чрез приемането правилата на либерализма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима от задържаните за пране на пари остават за постоянно в ареста
Трима от задържаните за пране на пари остават за постоянно в ареста
Обстановката във Врачанска област след поледиците постепенно се нормализира
Обстановката във Врачанска област след поледиците постепенно се нормализира