НОВИНИ

20 години затвор за оцелелия джихадист от парижките атентати

Първата присъда в процес, свързан с терористичните атаки в Париж през 2015 г.. Салах Абдеслам - единственият оцелял терорист от атентатите във френската столица беше осъден на 20 години затвор от белгийски съд. Той беше признат за виновен за опит за убийство на белгийски полицаи през 2016 година по време на операцията по задържането му.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:51, 23.04.2018
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Заедно с Абдеслам максималната присъда от 20 години затвор получи и другият обвиняем по делото в Брюксел - Софиян Аери. Двамата трябва да платят и глоба от 12 евро и още хиляди евро обезщетения за ранения в престрелката полицай и за белгийската държава. Съдът подтвърди и обвинението, че са действали в терористичен контекст.

На 16 март 2016 година, седмица преди атентатите в Брюксел, полицаи извършва рутинна проверка на къща в един от брюкселските квартали, за която се предполага, че се използва от терористи. Когато се опитват да влязат вътре, трима души откриват стрелба по тях. Изстреляни са 34 куршума, един от агентите е ранен в глава. Силите на реда успяват да неутрализират единия от тримата стрелци - Мохамед Белкаид.

Другите двама - Абдеслам и Аери получиха днес своите присъди.Освен опит за убийство на полицаи с бойно оръжие, те бяха признати за виновни, че са действали в терористичен контекст. И за тримата стрелци разследващите са представили доказателства, че са били верни на Ислямска държава. Адвокатът на полицаите беше доволен от присъдата.

Марис Алие - адвокат на полицаите: Мисля, че всички наши искания бяха удовлетворени, можем да бъдем доволни. За полицаите е важно признанието, че работата, която вършат всеки ден е много опасна. Съдът се произнесе, че стрелбата по полицаи е много тежко престъпление, извършено от Ислямска държава. Това е атака срещу нашето демократично общество и ценностите ни.

Нито Абдесблам, нито Аери присъстваха днес при произнасянето на присъдите. Абдеслам се намира в момента във френски затвор в очакване на началото на процеса срещу него за атентатите в Париж. Присъдата, която той ще получи във Франция, ще бъде добавена към тази от днес. Срещу него най-вероятно ще има и трето дело, отново тук в Белгия - за ролята му в атентатите в Брюксел на 22 март 2016 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разделят Закона за движение по пътищата на три нови закона
Разделят Закона за движение по пътищата на три нови закона
Започна процесът по обжалване на присъдата за геноцид срещу Караджич
Започна процесът по обжалване на присъдата за геноцид срещу Караджич