20-годишният Кристиян Бойков е освободен от ареста с най-леката мярка "подписка", съобщиха от прокуратурата. Оказва се, че информационната система на НАП не е критична инфраструктура.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов.

Фактът, че инфраструктурата на НАП не е критична, е причина да бъде променено обвинението на Кристиян Бойков в доста по-леко. Това означава, че Кристиян Бойков, който е с чисто съдебно минало, трябва да бъде освободен от наказателна отговорност и неговата санкция да бъде административно наказание - глоба в размер на 1000 лева.

Това се случва след като НАП по искане на Софийската градска прокуратура изпраща писмо, в което обяснява, че не са изпълнени изискванията на Наредбата за обявяване на информационната система за критична инфраструктура, тоест копираните данни от НАП не са копирани от критична инфраструктура, която попада под особената закрила на закона.

Това, което разбрахме от наши източници от прокуратурата е, че НАП са уведомили Софийската градска прокуратура за това, че има предложение до Министерство на финансите информационната система на НАП да бъде обявена за критична инфраструктура, но това не се е случило. Кристиян Бойков по тази причина е с по-леко обвинение, което предполага промяна на неговата мярка за неотклонение в най-леката "подписка" и най-вероятно сваляне на наказателната му отговорност и замяна с административно наказание.