Акция по събаряне на незаконни къщи и стопански постройки се проведе в пловдивската „Шекер махала". При засилено полицейско присъствие багери разрушиха 20 обекта, които са построени на общинска земя. Обитателите са били предупредени, че трябва да напуснат къщите. Има и решение на Върховния административен съд.

Незаконни обекти са построени на тротоара на улица „Деница" в пловдивската „Шекер махала". Стените на постройките дори са били закачени за оградата на близкото училище.

Ральо Ралев - кмет на район Северен: Следващата стъпка щеше да се прехвърлят от другата страна на оградата и да започнат да строят в двора на училището.

Въпреки че са били предупредени, жителите се жалваха, че остават на улицата.

Таня Михайлова: Аз съм болен човек - диабетичка, на хемодиализа. Две болни деца имам с епилепсия. Имаме документи. Имаме всичко. Законна ли ви е къщата? Не. Ами тогава? Какво да правим.

Юлия Игнатова: Дъщеря ми с пет деца. Петото идва. Бутнаха, две стаички имаше тук. С четири деца е. Бутнаха ги. Къде ще настанят тия хора? Да им дават законна къща сега. Нали плащаме ток. Плащаме вода.

Оказа се, че повечето от обитателите имат и други къщи. От районната администрация заявиха, че нямат ангажимент да ги настаняват в общински жилища.

Ральо Ралев - кмет на район „Северен": Претенции имаха две многодетни майки, не семейства, а майки. Мъжете ги нямало - били ги хвърлили. Така се изразиха, но и двете многодетни майки се оказа, че имат адресна регистрация на улица „Обеля".

За два дни багерите събориха около 20 обекта. Цялата улица ще бъде изчистена, а тротоарът до училището ще бъде възстановен.