Служебният министър на туризма Стела Балтова отчете днес 20 % ръст на чуждестранните туристи в България за първото тримесечие на годината в сравнение с миналата година. С 16 % пък са нараснали приходите ни от международен туризъм. Според Балтова служебният мандат е успешно изпълнен.

Тя каза още, че през мандата се е стремила да остави възможно най-голям брой плажове, които да бъдат охраняеми чрез отдаване на търг или концесия. В резултат в края на март неохраняемите плажове са 103 като за това са информирани областните управители на Варна, Бургас и Добрич, предстоят обаче още търгове.

Балтова добави, че министерство ще качва непрекъснато информация кои плажове са охраняеми и кои не, както и такава за цените на чадърите и шезлонгите на съответния плаж. С промени в процедурата наемателите на плажове тази година ще могат при недоволство на туристите да свалят цените надолу.

Стела Балтова, служебен министър на транспорта: Очакваме един успешен сезон, от някои дестинации ръстовете, които очакваме са над 25 % , но ръстовете на нискотарифните компании са драстични в сравнение с предходната година, разбирайте 80 % включително имаме от някои дестинации. Те всъщност промениха профила на туриста - не говорим само за морски туризъм, за планински, а за еко, спа, а за нови форми като индустриален туризъм, посещение на балет, на опера.