Най-малко 20 души загинаха, а десетки бяха ранени при експлозии, станали по време на погребение на едно от гробищата на афганистанската столица Кабул, предаде ДПА.

Според телевизия Толо нюз три взрива са отекнали по време на погребението на един от убитите в антиправителствените протести в Кабул, избухнали след терористичния акт в афганистанската столица, отнел живота по-рано тази седмица на десетки хора, предаде ТАСС.
Представител на полицията каза, че засега не е ясно дали нападението на гробището е било извършено от атентатори камикадзе или бомбите са били предварително заложени, предаде ДПА.

Експлозиите станаха по време на погребението на Мохамед Салем Изедияр, син на заместник-председателя на афганистанския Сенат. На погребението е присъствал и премиера на Афганистан Абдула Абдула, но не е пострадал при взривовете, предаде ТАСС.

Мохамед Салем Изедияр бе убит по време на протестите вчера в Кабул. Демонстрацията бе организирана срещу правителството и неспособността му да се справи с тероризма в страната. Тя последва атентата в Кабул в сряда, в който според различни източници загинаха между 90 и над 100 души, а между 460 и 600 души бяха ранени, припомня ДПА и ТАСС. Нападението в сряда бе извършено в дипломатическата зона на Кабул и отговорност за него пое Ислямска държава, припомня ТАСС. Това бе едно от най-кървавите нападения в Кабул от 2001 г. насам, отбелязва ДПА.

Вчера демонстранти излязоха по улиците на столицата, за да настояват за оставката на премиера и на ръководителите на силовите структури. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протестиращите, но в даден момент, според протестиращите, тя е прибягнала и до огнестрелно оръжие. Загиналите са 4. Афганистанските власти казаха, че са подкрепяли протестите и че ще разследват инцидента, довел до жертви по време на тях и ще накажат виновните, предаде ТАСС.