НОВИНИ

​200 000 коли остават без "Гражданска отговорност" заради фалит на компания

200 000 автомобила у нас остават без застраховката "Гражданска отговорност" заради фалит на кипърската компания "Олимпик", която има клонове в България. На този фон само за седмица с близо 50 лв шоково се повиши цената на "Гражданската отговорност". Прогнозите са до края на годината тя да скочи поне с още 20 на сто. Какви са причините - разказва Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
19:50, 14.08.2018
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Комисията за финансов надзор обяви, че "Гражданската отговорност" от "Олимпик" е невалидна и препоръчва засегнатите да сключат нови полици с друг застраховател.

На 18 август ще бъде публикувано решението за несъстоятелност на дружеството.

Българският гаранционен фонд съобщи, че обезщетенията на клиентите на фалиралата кипърска компания ще бъдат изплащани от кипърския гаранционен фонд.

Другата неприятна новина за шофьорите у нас е драстичният скок на "Гражданската отговорност" с близо 50 лв. само за седмица. Според застрахователите една от причините са зачестилите катастрофи по пътищата.

Предвид многото ПТП-та, многото жертви и много-по високите от средно европейските обезщетения, това неминуемо бута цената на застраховката в България.

Експерти по пътна безопасност, не се съгласиха с аргумента за по-големия брой катастрофи като причина за поскъпването.

Алекси Стратиев - експерт по пътна безопасност: Миналата година имаме по-малко тежки произшествия от предходната. Тази година тази тенденция продължава. Т.е. загиналите и тежките произшествия са по-малко от миналата. Така че няма логика да има увеличение.

Другият аргумент на застрахователите за поскъпването е и големият брой сключени полици под тяхната себестойност, които не успявали да покрият щетите при катастрофи.

Нина Колчакова - генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи: Има една липса от около 60 млн. лв. недостиг в застрахователните дружества, за да посрещнат непосредствените обезщетения до края на годината.

Застраховката ще се оскъпи допълнително и заради решението на Върховния касационен съд от края на юни, с което се разширява кръгът от лицата, имащи право да поискат парично обезщетение за причинена смърт на близък. Оказва се, че освен най-близките роднини, финансови компенсации могат да поискат и лица без пряка родствена връзка. Ако успеят да докажат в съда, че и те са потърпевши.

Нина Колчакова - генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи: Обезщетенията, които се присъждат от българските съдилище в момента, между 95 и 100 хил. лв., вдигат изключително много щетимостта по застраховка "Гражданска отговорност" в елемента и "обезщетения за морални болки и страдания".

Експертите по пътна безопасност не приемат по-скъпата "Гражданска отговорност" да се плаща от всички. Според тях е справедливо тя да се отнася само за шофьорите, предизвикали катастрофи.

Алекси Стратиев - експерт по пътна безопасност: Когато е нанесъл щети, т.е. вината е негова, тогава да нараства "Гражданската отговорност", дори ако трябва в пъти, но онзи, който е нямал никакви щети и не нанесъл щети на трето лице, не виждам логика да му се увеличи "Гражданската отговорност".

Застраховката на 2000 кубиков автомобил в момента е между 220 и 240 лв., но според прогнозите на застрахователите съвсем скоро тя ще нарасне с близо 20 на сто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов с нападки към президента Румен Радев
Цветан Цветанов с нападки към президента Румен Радев
Откриха ремонтирания път между Горна Оряховица и Арбанаси
Откриха ремонтирания път между Горна Оряховица и Арбанаси