Близо 200 000 души от Пловдивска област са здравнонеосигурени. Огромната цифра извадиха на светло днес от Районната колегия на Лекарския съюз. Медиците са притеснени, че броят на хората, които не плащат за здраве, продължава да расте – респективно все...

Близо 200 000 души от Пловдивска област са здравнонеосигурени. Огромната цифра извадиха на светло днес от Районната колегия на Лекарския съюз. Медиците са притеснени, че броят на хората, които не плащат за здраве, продължава да расте – респективно все по-малко пари попадат в сектора.

По показател неосигурени лица Пловдивска област се оказва рекордьор. Една-четвърт са тези, които не плащат за здраве.

Според Лекарския съюз решението на проблема е в това парите от здравни осигуровки да отиват в бюджета на Здравната каса, а не както е сега в националния бюджет. Тази практика е нарушение на закона и води до по-малко средства за болниците – нещо, което ще изведе на протест на 15-и май и лекарите в Пловдив. Основното искане е повече пари за здравеопазване.

Протестът в Пловдив ще е ефективен, но до затварянето на лечебни заведения и спиране на работа няма да се стига, увериха от съсловната организация на лекарите.