Опит за митническа измама чрез нелегален износ на 200 кг бебета от критично застрашен вид европейска змиорка е предотвратен на Летище София съобщиха от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“.

Змиорките Anguilla Anguilla са заловени при проверка на авиопратка за Малайзия на 15 февруари.

90-те контейнера от стиропор, съдържащи милиони екземпляри, са били обявени в митническите документи като „шаран и толстолоб за зарибяване“. При проверката се установява, че в кутиите се намират 200 кг живи змиорки с приблизителна дължина 7-8 см.

Животните са от критично застрашения вид европейската змиорка (Anguilla Anguilla), защитен от Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES).

По първоначални данни пратката е пристигнала от друга европейска държава и според маркировка на контейнерите е изпратена от фирма, която има разрешение за улов. Въпреки това контейнерите са били обявени с друг вид стока, което представлява митническо нарушение.

Със съдействието на „Зелени Балкани“ бебетата змиорки са транспортирани спешно към Спасителния център на Аквариума във Варна. Надеждата е те да бъдат спасени, тъй като при опита за износ са били опаковани в неблагоприятни за вида условия.

Змиорките Anguilla Anguilla са с голяма търговска стойност, тъй като цената на малките змиорки на азиатските пазари достига до 2000 долара за килограм.

Случай със задържани змиорки от същия вид на Летище София имаше и в началото на 2015 г., когато митническите служители задържаха над 2 милиона екземпляра в същата фаза на развитие, пътуващи като чекиран багаж в 8 контейнера от Мадрид за София.

Опит за трансфер на защитени змиорки

Опит за трансфер на защитени змиорки

120 килограма змиорки от критично застрашения вид Anguilla задържахамитничарите на Аерогара София. При извършена проверка на пратка за износ са открит...