НОВИНИ

​200 хиляди души излязоха на митинг в Барселона

Хората изразиха подкрепата си към задържаните ръководители на две каталунски организации, които подкрепят независимостта на областта. Демонстрациите преминаха мирно въпреки присъствието на много полицаи.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
06:51, 18.10.2017 (обновена)
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Участниците в митинга отправиха искания да бъдат освободени Жорди Санчес и Жорди Куишарт. Те са задържани от властите в Мадрид заради подстрекателство към метеж. Много от присъстващите бяха запалили свещи, за да изразят солидарността си с двамата, и скандираха лозунги "Не сте сами" и "Свобода".

В митинга се включиха и представители на каталунското регионално правителство, както и на кметството на Барселона. Аналогични демонстрации се проведоха и в други градове. В понеделник съдът постанови двамата привърженици на на независимостта на Каталуния да бъдат задържани под стража.

На 20 и 21 септември испанската полиция проведе обиски на редица адреси в автономния регион във връзка с организирането на референдума за независимост на областта. Бяха задържани над десет души. Тогава заради тези събития в Барселона имаше масови протести, като Санчес и Куишарт призоваваха хората да излязат на улицата и да не си тръгват оттам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Мащабна офанзива на сирийската армия срещу Ислямска държава
​Мащабна офанзива на сирийската армия срещу "Ислямска държава"
Тази вечер В кадър:  Космически кадети
Тази вечер "В кадър": "Космически кадети"