НОВИНИ

200 работодатели в Благоевград са участвали в анкетите на Агенцията по заетостта

Агенцията по заетостта проучва от какви кадри се нуждае бизнесът у нас. На сайта на Агенцията е публикувана анкета, чрез която всеки работодател може да заяви от какви служители има нужда, като посочи също знанията и уменията, които трябва да притежават те. Над 200 работодатели от Благоевградска област вече са участвали в проучването.

bnt avatar logo
от БНТ
19:29, 26.02.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Голяма част от анкетираните работодатели са от сферата на индустрията, търговията, хотелиерството и ресторантьорството. Много от тях търсят хора с конкретни професии като продавач-консултант, машинен техник, монтьор, заварчик, готвач, сервитьор, оператор на компютър и други.

Станислава Поповска, директор на Регионалната служба по заетостта в Благоевград: Нашият апел към всички работодатели, които имат нужда от нови работници и служители в своята фирма все пак да попълнят този анкетен формуляр. Ние след като обобщим накрая резултатите да излезем с изводи какво точно е необходимо на бизнеса в региона. Необходимо ли е например провеждане на някакви курсове за квалификация и прекфалификация на лица.

Анкетата ще бъде отворена до края на месеца. Към момента в Бюрата по труда в Благоевградска област са обявени близо 300 работни места. Най-много позиции са заявени в сферата на обувната и шевна промишленост, услугите и търговията. Безработни хора обаче се оплакват, че месеци наред не успяват да си намерят работа.

Петрана Иванова: Има изисквания за най-обикновени професии, някакви висши образования, езици. Искат прекалено много от хората, а всъщност няма за какво. За един магазин за дрехи искат визия, език, висше образование, а то не си оправдава.
Няма никаква възможност тук да се задържат хората. Бягат, по чужбина ходят.

Към края на месец януари регистрираните безработни хора в областта са над 16 000 като 10% от тях са с висше образование.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затягат контрола върху забраната за тютюнопушенето в заведенията
Затягат контрола върху забраната за тютюнопушенето в заведенията
Салонът на музеите събира най-доброто от културното наследство на България
"Салонът на музеите" събира най-доброто от културното наследство на България