НОВИНИ

2000 цигари на минута е произвеждала нелегалната фабрика в Труд

Нелегалната фабрика край пловдивското село Труд е произвеждала по 2000 цигари в минута. Те са били особено опасни за здравето фалшификати на известни марки. Готовата продукция, намерена от разследващите, е за над 6 милиона лева. 12 задържани са обвинени за участие в организирана престъпна група и производство на цигари без разрешение. 4-ма се издирват.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:35, 05.07.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Фабриката е започнала да работи в началото на годината, а антимафиотите влизат в следите на групата преди няколко месеца.

Калин Литов, началник отдел "Митнически режим" - ГДБОП - МВР: Бяха изключително конспиративни, мога да кажа, че прилагаха мерки и действия, които ние използваме при нашата работа.

Работниците са били от Украйна и Молдова. Помещенията им за спане са били в халето, имали са на разположение и фитнес. Не са излизали от сградата. Самият производствен процес на фабриката се ръководел от българин. Поточната линия е била за целия цикъл от свиването до опаковането на стекове.

Сийка Милева, прокурор в Специализираната прокуратура: Установено е, че капацитетът на производство на машината е 2000 цигари в минута.

Във фабриката са намерени 640 мастер бокса готова продукция и 15 кашона с тютюн, всеки по 200 килограма. Само тази продукция е на стойност над 2 милиона и 500 хиляди лева. В ТИР в Пловдив са открити още 960 мастербокса за над 3 и половина милиона лева. Намерено е и т.н. черно счетоводство на групата.

Сийка Милева, прокурор в Специализираната прокуратура: Установено е, че членовете на групата произвеждат в рамките на 185 до 200 мастербокса цигари на ден.

1 мастербокс съдържа 1000 кутии цигари или 4 милиона къса са излизали като готова продукция всеки ден. Те са били от две марки, като едната е реномирана - известна и утвърдена на нашия пазар.

Георги Костов, директор на Агенция "Митници": Тук говорим категорично за фалшификати на двете марки.
Анализът, който се извършва в нашата Централна митническа лаборатория, показва, че те не могат да отговорят на качеството на истинската цигара и са изключително опасни за здравето на потребителите.

15 милиона лева е била месечната вреда за бюджета. Задържаните са българи, украинци и един молдовец. Прокуратурата ще иска постоянното им задържане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рибарският сектор губи 7.2 млн. евро от ЕС заради мудна администрация
Рибарският сектор губи 7.2 млн. евро от ЕС заради мудна администрация
БАБХ: Африканската чума заплашва свиневъдния бизнес в България
БАБХ: Африканската чума заплашва свиневъдния бизнес в България