До 2020 г. всички сгради, част от така наречените виетнамски общежития трябва да бъдат разрушени. Това заяви пред екипа ни районният кмет на квартал "Красна поляна" Иван Чакъров. По думите му, хората имат основателни причини да протестират срещу комплекса, тъй като той е сред основните замърсители на въздуха. Какво каза още той, вижте в интервюто на Тереза Ставрева.

Иван Чакъров, кмет район Красна поляна: След много срещи и комисии, сме поели ангажимент заедно със Столичната община, поетапно да решим този проблем, който наистина е много сериозен и от много години. Съборихме както знаете вече три от блоковете. Предстои тази година през лятото да махнем и 12-ти блок, който е най-близо до "Рижки проход" и до блоковете на хората, така че каквото сме обещали ще се опитаме да го изпълним.
БНТ: Каква ще бъде съдбата на тези терени, които след събарянето на тези останали 9 блока, ще останат празни?
Иван Чакъров: Те са предназначени за жилищно строителство, мисли се, може би ще бъдат продадени, има интерес от инвеститори, например има интерес от един от инвеститорите за голям супермаркет, зависи от инвеститорския интерес. Разбира се няма да строим жилища за социално слаби, за да не ни обвинят, че премахваме едни такива жилища, за да създадем едно такова друго гето.
БНТ: Можете ли да се обвържете с някакъв срок кога този проблем категорично ще бъде разрешен?
Иван Чакъров: Ами ние обещаваме 12-ти блок да бъде съборен. До 2020-та година обещаваме да бъде категорично разрешен проблемът с виетнамските общежития, но пак казвам, много зависи и от намирането на подходящи терени и обособяването на такива жилища, където редовните наематели да бъдат настанени.
Жителите на "Красна поляна" отново на протест заради виетнамските общежития

Жителите на "Красна поляна" отново на протест заради виетнамските общежития

Жителите на столичния квартал "Красна поляна" излизат на пореден протест. Исканията им са свързани с премахването на така наречените "Виетнамски общеж...