В добричкото село Бранище тече трескава подготовка за Бъдни вечер . По традиция домакините са станали в ранни зори, за да приготвят празничната трапеза.

В добричкото село Бранище тече трескава подготовка за Бъдни вечер . По традиция домакините са станали в ранни зори, за да приготвят празничната трапеза.

В дома на Елена Димитрова подготовката за Бъдни вечер се спазва от години и се предава на следващите поколения.

Йорданка Димитрова, снаха:
- Сутринта рано ни събуди мама и какво да правим, на свекърва не се отказва станахме и започнахме приготовлението за Бъдни вечер. Всичко, каквото Господ е дал в нашата градина, в нашите ниви, които имаме сме се постарали да го приберем.

Елена меси обредните хлябове за празничната вечеря. Първо прави Боговата пита с кръст в средата.

Лена Кирилова, уредник в Етнографска къща Добрич:
- В ролята на един истински майстор ваятел тя меси тестото. После докато ръцете й са неизмити тя отива да докосне плодните дръвчета, за да има много берекет и здраве в стопанството.

Елена Димитрова:
- Да даде господ много плодове, да сме живи да сме здрави.

По традиция на Бъдни вече ястията трябва да са задължително постни. Седем или девет, защото те са древни магически числа, които носят късмет и добруване в дома.

Лена Кирилова, уредник в Етнографска къща Добрич:
- На трапезата се слага от всичко, което се ражда в стопанството - боб, картофи, ориз, чесън, сухи плодове, ошав и т.н. Защото колкото по-богата е трапезата, толкова повече ще е плодородието през тази година и всъщонст тази вечер символизира от една страна щедростта на земята, от друга очакването и през следващата година Бог да бъде все така щедър към хората, които изразяват почитта си към него.

Масата вече е почти готова за празничната вечеря. А мъжете още търсят дебело и жилаво дърво за бъдника, което да гори цяла вечер.