От началото на година досега 2098 души са получили българско гражданство по произход, съобщи пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя уточни, че от тях най-много са от Република Македония - 1402 души.


© БТА

За миналата година 1436 души са получили българско гражданство по произход.

Най-много хора са получили българско гражданство именно на базата на документи за български произход, при другите възможности, например обща натурализация, числата са много по-малки, обясни Йотова.

Тя уточни, че не става дума за утежняване на режима, но няма как да се приемат за достоверни молби на кандидати за българско гражданство, които нямат никакъв документ за произход, и дори нямат документ от българската организация зад граница, който по някакъв начин удостоверява тяхната българска принадлежност.

Търговия с гражданство не може да има, категорична беше Илияна Йотова.

Тя участва в международната конференция "Българските общности в Западните Балкани - ключов фактор в процеса на присъединяване на страните към ЕС" в София.

Нашите общности по никакъв начин не бяха въвлечени в дискусията, когато се подготвяше срещата на върха ЕС-Западни Балкани, коментира вицепрезидентът. Тя припомни, че едно от условията за членството в ЕС е спазването на правата на човека и на малцинствените права. Тук нашите общности можеха да бъдат много полезни, смята Йотова.

Тя посочи, че има много слаба политика по отношение на лекторатите по български език там, където имаме исторически диаспори. Имаме нужда от национална политика за нашите общности зад граница, каза Илияна Йотова.