НОВИНИ

21 автори в конкурс „42“ абстракт

За първи път софийската галерия „ [a] cube contemporary “ организира конкурс за абстрактно изкуство. В конкурса участие са заявили 39 автори със 72 платна. От тях, специално жури от 8 души абстракционисти е избрало 21 творби на 21 различни артисти, за обща изложба.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
13:26, 19.03.2016
Чете се за: 01:02 мин.
Още
21 автори в конкурс „42“ абстракт

Изложбата вече е отворена за публика, и ще продължи до 4-ти април. Арх. Енил Енчев, организатор на конкурса споделя, че всички картини са подбрани по критериите за добро абстрактно изкуство. Главно условие е, те да са нефигурални и абстрактни.

Арх. Енил Енчев: „Повечето автори и артисти избраха масло, което беше малко рисковано, защото беше сравнително кратък периода – около два месеца и половина на конкурса. Но има смесена техника, има чисто графичен подход с размит туш и перо. Има няколко много добри акрилни работи и това беше пълна свобода в техниката. Единственото ограничение беше формата.“
;

Задължителният формат на картините е квадрат 42 на 42 сантиметра, и не е избран случайно:

Арх. Енил Енчев: „42 на 42 е формата, уловката беше, а и повечето хора които ме познават, ще визират Дъглас Адамс. Всъщност истината е друга - и Дъглас Адамс, но в Пловдив, където съм роден имаше една кръчма навремето - „Паралела“. Местните пияници бяха начертали тебеширена линия и смятаха, че там точно, минава 42-рия паралел. Това географски въобще не може да издържи, но аз имам дълъг спомен от тогава. Грубо казано, около „42-рият паралел“, това са български артисти за сега. До година мога да тръгна по паралела на изток и на запад и да видя дали няма да направя международен конкурс. Пък ограничението във формата беше умишлено и от друга гледна точка. Защото на пазара няма готови рамки 42 на 42 /вече има, но това е след конкурса/ и аз исках да видя какво правят артистите в момента, а не какво са правили преди пет или десет години.

След второ журиране от участвалите в изложбата автори, ще бъдат избрани двама победители в конкурса „42" абстракт. Наградата за всеки от тях ще е самостоятелна изложба в галерията. Публиката също ще има възможност да гласува в интернет. Като от един IP адрес ще може да се гласува само веднъж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арт щрихи с Галя Крайчовска
Арт щрихи с Галя Крайчовска
Директорът на ФлайДубай: Няма доказателства за терористичен акт
Директорът на "ФлайДубай": Няма доказателства за терористичен акт