НОВИНИ

21 машини за добиване на криптовалута са откраднати в Благоевград

Първа по рода си кражба в България. 21 машини за добиване на криптовалута са откраднати в Благоевград. Устройствата са собственост на трима души, а стойността на обира се оценява на около 300 000 лева. Кражбата е станала в събота вечерта, но за нея беше съобщено чак днес. От Районната прокуратура водят разследването на обира. До момента няма задържани извършители.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
19:46, 13.02.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Офисът, в който са били машините е взет под наем в началото на годината от трима мъже. Той е на петия етаж в сграда в промишлената зона на Благоевград, но не е имало климатична инсталация. В деня на кражбата, за да се охлаждат компютрите вратата на помещението била оставена отворена.

Пред нея обаче имало заключена желязна решетка. Имало и включена сигнално-охранителна техника. Това разказа единият от собствениците на откраднатите машини, който пожела анонимност.

Собственик на откраднатите машини: Пълна мистерия. Аз разбирам за кражбата, в седем без десет ми идват на мен съобщения на телефона, от машините ми пращат, че машините не работят и в седем часът съм пред сградата.

Крадците са действали хладнокръвно в продължение на близо два часа като са имали време да изнесат всяка една от машините с тегло близо 10 килограма.

Собственик на откраднатите машини: Аз дойдох в тази сграда, защото видях, че е труден достъпът, че няма достъп от случайни хора, че се влиза със записване, има някакъв контрол, и плюс това е на петия етаж, което няма как да стане, някой да ги хвърля през прозореца тези машини.

Откраднатите машини са известни като bitcoin miner и служат за копаене на свободни биткойни от интернет пространството. Цената на всяка една от тях е на стойност близо 8 000 евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Добрич поискаха единна цена на водата
В Добрич поискаха единна цена на водата
Животновъди от Пиринския край се оплакват от забавени субсидии
Животновъди от Пиринския край се оплакват от забавени субсидии