НОВИНИ

Освободените 21 пленички на Боко Харам се срещнаха с родителите си

21 нигерийски момичета, освободени от ислямистката групировка Боко Харам след повече от две години пленничество, най-после се събраха и с близките си. Освободените са част от онези близо 300 ученички, които бяха отвлечени от Боко Харам в град Чибук през април 2014. Актът тогава предизвика възмущение по цял свят.

Невена Бонева
от Невена Бонева
17:49, 17.10.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Групата от 21 момичета е освободена в четвъртък, на родителите в далечния Чибук са били нужни дни, за да стигнат при тях в нигерийската столица Абуджа.

Ребека Малам, освободена: "Благодаря на всички, за това чудесно нещо, което сториха. Не съм вярвала, че ще видя родителите си отново."

Хелън Муса, освободена: "Не сме си представяли, че ще доживеем този ден, но с божията помощ, се измъкнахме."

Боко Харам се бори за халифат в Нигерия и е против западния модел на образование. След масовото похищаване на близо 270 ученички преди две години някои момичета успяха да избягат почти веднага. За съдбата на останалите информацията е малко - смята се, че са карани да приемат исляма, изнасилвани, принудително омъжени за бойци на групировката.

Освобождаването сега е станало чрез преговори с джихадистите. Според нигерийските власти, скоро ще бъдат пуснати още 83 пленнички. Пробивът най-вероятно се дължи на вътрешното разцепление в Боко Харам. Групировката е вярна на Ислямска държава, чийто клон за Африка от август има нов лидер. Той подкрепя един от двамата конкуриращи се водачи в Боко Харам.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Публично наказаха жена заради обида към починалия тайландски крал
Публично наказаха жена заради обида към починалия тайландски крал
Евросъюзът не обмисля нови санкции срещу Русия заради Сирия
Евросъюзът не обмисля нови санкции срещу Русия заради Сирия