21 нигерийски момичета, освободени от ислямистката групировка Боко Харам след повече от две години пленничество, най-после се събраха и с близките си. Освободените са част от онези близо 300 ученички, които бяха отвлечени от Боко Харам в град Чибук през април 2014. Актът тогава предизвика възмущение по цял свят.

© БТА

Групата от 21 момичета е освободена в четвъртък, на родителите в далечния Чибук са били нужни дни, за да стигнат при тях в нигерийската столица Абуджа.

Ребека Малам, освободена: "Благодаря на всички, за това чудесно нещо, което сториха. Не съм вярвала, че ще видя родителите си отново."

Хелън Муса, освободена: "Не сме си представяли, че ще доживеем този ден, но с божията помощ, се измъкнахме."

Боко Харам се бори за халифат в Нигерия и е против западния модел на образование. След масовото похищаване на близо 270 ученички преди две години някои момичета успяха да избягат почти веднага. За съдбата на останалите информацията е малко - смята се, че са карани да приемат исляма, изнасилвани, принудително омъжени за бойци на групировката.

Освобождаването сега е станало чрез преговори с джихадистите. Според нигерийските власти, скоро ще бъдат пуснати още 83 пленнички. Пробивът най-вероятно се дължи на вътрешното разцепление в Боко Харам. Групировката е вярна на Ислямска държава, чийто клон за Африка от август има нов лидер. Той подкрепя един от двамата конкуриращи се водачи в Боко Харам.