НОВИНИ

21 са жертвите на земетресението в Албания

Вече 21 са жертвите на силното земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер, което разтърси Албания. Най-тежко пострадаха Дуръс и районът около него, където има сериозни материални щети. Засегната е и столицата Тирана. Над 600 ранени хора са в болници. Часове по-късно трус с магнитуд 5,4 разтърси Босна, но няма съобщения за пострадали хора.

Николай Минков
от Николай Минков Фани Аронова
23:03, 26.11.2019
Чете се за: 02:24 мин.
По света

Тумане е един от най-пострадалите градове при опустошителното земетресение. Екип на "По света и у нас" беше на импровизираният лагер с над 30 палатки, в който тази нощ ще се приютят хората, които останаха без домове.

Различни организации помагат с каквото могат. Едни са донесли палатки, други са донесли дюшеци.

Зам.-кметът на град Тумане сподели за "По света и у нас", че потвърдените жертви сред развалините до момента са 14 души. Други 20 все още дават признаци на живот. Спасителните укипи се опитнат и в този час да достигнат до тях. В момента се извършва спасителна операция на едно дете.

На място са доброволци от различни краища на страната, от Косов, от Италия.

Ситуацията е много тежка. Няма ток, няма вода.

Зам.-кметът на град Тумане: Ситуацията е много сериозна, много трудна, имаме жертви, част от тях са затрупани в къщите и не знаме точно колко са, към момента загиналите са 14, толкова тела сме открили, но не знаем колко още са затрупаните хора. Опитваме се да спасим живота на още 20, които знаем, че са затрупани, операцията по тяхното спасяване не е приключила, а продължава, защото знаем че има още хора по съборените къщи. Знаем, че първият ден е много важен при провеждането на спасителни операции и цялото правителство на Албания е ангажирано с това.

В град Тумане, на 36 км северно от Тирана, днес войници издигаха палатки за хора, които са останали без домове, както и за други, които се боят да се приберат на закрито след мощния трус, разлюлял района в 4 през нощта.

Седем от жертвите бяха открити в Тумане под развалините на рухнали сгради. След първоначалния шок денят премина в трескава работа за издирване на оцелели. На спасителните екипи помагат 300 военни и 1900 полицаи, съобщиха властите. Има и много доброволци.

Най-тежкият удар понесе адриатическият град Дуръс, където беше епицентърът на земетресението. То беше сравнително плитко и затова се оказа особено разрушително. Там са спасени 46 души, съобщи за "По света и у нас" журналистката Аурора Големи, която следи отблизо работата на спасителите в района.

Аурора Големи, журналистка от телевизия News24: Близо 600 души са ранените. Екипите продължават да търсят под развалините. На място вече работят спасители и от Италия. Електричеството е възстановено.

Албания получи незабавно помощ. Косово изпрати военни. Гърция изпрати спасителните екипи, а Румъния - два самолета със спасители и техника. В столицата Тирана има по-малко щети, но и там хората трудно се съвземат от преживения стрес. Болниците са пълни с пострадали.

Мощното земетресение беше усетено и в съседни страни. Последваха над 100 вторични труса. Сеизмолозите очакват и други в идните дни. Това е най-силното земетресение в Албания за последните 30 години.

Трусът разтърси Албания малко преди 4 през нощта и завари хората в леглата.

Епицентърът беше в Дуръс, сравнително плитко - на 10 км дълбочина, затова земетресението беше силно разрушително. Адриатическото пристанище и районът са най-силно пострадали. Пет от жертвите са открити в Тумане под развалините на рухнали сгради.

И докато хората се радват на всеки изваден оцелеял, остава въпросът колко още затрупани хора чакат спасение. Часове наред пожарникари, военни и доброволци разчистват отломки с техника и дори с голи ръце.

Десетки са ранени при опитите да излязат на открито, за да спасят себе си и децата си.

Издирването на оцелели в района на Дуръс продължава. До момента са спасени 46 души, съобщи за "По света и у нас" от Дуръс журналистката Аурора Големи, която следи отблизо работата на спасителите.

В Тирана има по-малко щети. Сградата на българското посолство е напукана, но няма пострадали наши сънародници, каза за БНТ консулът ни Благой Петров.

Благой Петров, Консул на България в Тирана: За щастие нямаме данни за пострадали българи. Дано така и да остане. Държим връзка с цялата българска общност. Дали сме и телефони - който има познат, да може да ни звъни, ако има нужда от нещо.

Десетки вторични трусове бяха усетени в съседни страни. Албания получи незабавно помощ. Косово изпрати военни. Гърция изпрати спасителните екипи. От Румъния пристигат два самолета със спасители и техника. През септември в Албания стана земетресение с магнитуд 5,6, определено като най-силното за последните десетилетия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар избухна в Пирогов, двама души са загинали
Пожар избухна в "Пирогов", двама души са загинали
Олег Сенцов получи наградата Сахаров
Олег Сенцов получи наградата "Сахаров"