НОВИНИ

21 септември - Европейски ден без загинали на пътя

Първи Европейски ден без загинали на пътя ще се проведе на територията на цяла Европа на 21 септември, сряда. Инициативата е подкрепена от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, Европейския съвет за безопасност на транспорта и службите на пътна полиция на 30-те страни-членки на TISPOL, националните правителства, общинските и местните власти, неправителствени организации.

септември европейски ден без загинали пътя
bnt avatar logo
от БНТ
15:47, 18.09.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

По този повод шефът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски заяви:

„Ежедневно 70 души губят живота си при пътни инциденти в Европа. Двама от тях са в България. Други 370 души са с някакви увреждания при злополуки в Европа. Нека в този ден да обединим усилията си бъдем по-толерантни, по-внимателни, по-отговорни, да спазваме правилата за движение по пътищата и всеки с поведението си да допринесе към общата цел – един ден без жертви при пътно-транспортни произшествия“.

Със специално послание към шофьорите в Европа излезе и Ейдън Рийд, президент на TISPOL. В него той отбеляза с тревога, че в началото на това десетилетие държавите са постигнали значително ограничаване на загиналите и тежко ранените при пътни инциденти, но през последните две години тази тенденция се промени. Ето още какво каза той:

„Без жертви на пътя трябва да е нашата цел всеки ден, не само на 21 септември. Убеден съм, че операцията EDWARD може да има голям успех, независимо дали ще постигнем нулева смъртност в този ден, тъй като инициативата е достъпен начин да повишим вниманието по темата. Нека всеки oт нас да поеме личен ангажимент за безопасно поведение, като си припомни следните правила и послания и се подпише под тях – www.tispol.org/еdward
„На 21 септември всеки час ще следим дали успяваме да изпълним своя ангажимент. Ако в тези 24 часа успеем да постигнем нула жертви на пътя, ще можем и занапред. Водачи и пешеходци, помислете как шофирате, как се движите по пътя. Помислете как да намалите рисковете – ползвайте предпазен колан, шофирайте със съобразена с пътните условия скорост, не употребявайте алкохол или упойващи вещества, не говорете по телефона, докато сте зад волана. Помислете за близките и приятелите си. Намаляването на жертвите и ранените на пътя продължава да е приоритет. Ако всеки един от нас поне с малко промени поведението си за повече сигурност на пътя, заедно ще спасим човешки живот и ще променим съдби. Подкрепата на всеки е решаваща“.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола с водородна клетка на Русенския университет отива на състезание в Истанбул
Кола с водородна клетка на Русенския университет отива на състезание в Истанбул
Започна възстановяването на изгорелите къщи в Ощава
Започна възстановяването на изгорелите къщи в Ощава