21 ученици от различни населени места в страната бяха наградени в Кюстендил в националния конкурс “Места и памет“ на Министерството на образованието и науката , посветен на 75- годишнината от спасяването на българските евреи. Градът беше домакин на събитието, защото в областния център е роден Димитър Пешев, един от българските „праведници на света“, политик с изключителен принос за спасяването на българските евреи.

Кюстендил

В националния конкурс са участвали 87 ученици от 8-ми до 12 клас. Те се са изготвяли изследователски проект, включващ кратък филм, разказ или презентация свързани с паметните исторически събития преди 75 г.

Радостина Николова - гл. експерт в МОН: “Идеята беше да дадем възможност на учениците, да ги предизвикаме да се срещнат за съжаление с все по-малко оцелели от годините на Втората световна война наследници на спасените български евреи.”

На първо място експертното жури отличи изследователския проект на ученическия екип от 134-то СУ „Димчо Дебелянов” – София, както и проекта на ПМГ „Константин Величков“ –Пазарджик, а наградени ученици с вълнение разказаха за двумесечната си работа. По думите на дванадесетокласничката Екатерина Поповa, чрез събирането на материали, нейният екип е научил не само за историята и нелеката съдба на евреите, но е получил и ценни житейски уроци.

“Докосна ли ви емоционално тези съдби на тези хиляди хора?

Екатерина Попова – 12 клас в ПМГ „Константин Величков“ – Пазарджик: "
Да, много ни докоснаха, защото наистина, ако не беше българския народ, повече щяха да отида в концлагерите и това е човешко. Ние трябва да се научим да бъдем по съпричастни, по толерантни.”
Инициативата на МОН се провежда във връзка и с това, че България от лятото на миналата година е в процес на присъединяване към международния Алианц за възпоменание на Холокоста.