НОВИНИ

21 училища в България без профилирани класове по хореография

21 училища в България вече нямат право да обучават ученици по хореография. Часовете по това изкуство остават приоритет само за професионалните танцувални училища. Това предизвика недоволството на директори от големите градове, където има паралелки по танци. Те се заканиха да протестират, ако проблемът им не бъде решен.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:41, 14.01.2017
8274
Чете се за: 01:06 мин.
Още

С танцова стъпка тези ученици са се устремили към завършването на гимназия и реализация на пазара на труда. Те са сред последните, които се обучават в 144 столично училище в профилирана паралелка хореография. Според новия закон за образованието и още куп наредби - 4, 7, 10-та - училището вече няма право да приема ученици след 7-ми клас в с такъв профил. Хореографията може да се изучава като избираема дисциплина, но тогава часовете ще намалеят и ще пострадат учениците.

Величка Николова - директор на 144 СУ ,,Народни Будители": Преди те си имаха един определен профилиращ блок. В този блок имаше български народни танци, класически танци. Имаше възможност и без да продължи висше образование с тази профилирана подготовка да намери място за реализиране на пазара на труда.

Рамона иска да наследи своите преподаватели.

Рамона Андойнова - 10 клас в 144 СУ ,,Народни Будители": Това запазва нашите традиции. И това е всъщност сърцето на България, на нашия фолклор.

След като директорката на 144 училище изпратила цял куп писма до Министерството, от МОН предлагат - хореографията да се изучава в професионална паралелка. Но и тук има уловка. Само по едно училище в едно населено място може да има професионален клас с хореография. И тук възниква проблем в големите градове.

Диян Стаматов - заместник-министър на образованието и науката в оставка: С колегите, които са директори на тези училища сме разговаряли и в София, Пловдив и Варна би могло да се направи изключение за прием в повече от едно училище, за да се разреши техния казус. Дори това, че са професионална паралелка ги приравнява със самите национални гимназии, които са към Културното министерство, а по този начин учениците получават професия ,,професионален танцьор".

И още - без профил хореография бюджетът на 144 училище ще намалее. Ако единния разходен стандарт за ученик е 1300 лева, то когато той е в профилиран клас, училището получава повече- по 2400 лева. В момента около 500 от общо 1200 деца изучават хореография в това училище.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск се срещна с палестинския президент Махмуд Абас
Папа Франциск се срещна с палестинския президент Махмуд Абас
Франсоа Оланд: ​Франция винаги ще подкрепя Мали
Франсоа Оланд: ​Франция винаги ще подкрепя Мали