Министърът на културата Петър Стоянович и кметът на Солун откриха паметна плоча на Българската мъжка гимназия "Св.

Министърът на културата Петър Стоянович и кметът на Солун откриха паметна плоча на Българската мъжка гимназия "Св. св. Кирил и Методий". Това е първата българска мъжка гимназия в Македония и един от най-значимите български просветни центрове в Македония и Одринско. Солунската  българска мъжка гимназия е основана през 1880 година. Главен учител е бил възрожденския деятел Кузман Шапкарев. Голяма част от възпитаниците на гимназията стават учители или революционери. Тук са учили Гоце Делчев, Даме Груев,Тодор Александров. В словото си при откриването на паметната плоча министърът на културата Петър Стоянович заяви, че в училището се е писала голяма част от българската духовна история.
Това е доказателство, че днес стоим пред тази плоча с изображението на старото училище, доказателство, че отношенията между Гърция и България се развиват изключително в европейски дух, каза Петър Стоянович.
Кметът на Солун разказа,че  когато учил в училище точно срещу бившата мъжка гимназия всички наричали това  място българско.
Тука е била гимназията Кирил и Методий, в която е имало над 6 хиляди ученици и е част от историческото минало на Солун, отбеляза кметът на  Солун Янис Бутарис.
Българи, които от години живеят тук, бяха дошли специално за откриването на паметната плоча.
Това за мен е доказателство, че няма какво да делим и преди сме живели заедно, и сега,това е нормално, коментира Боряна Цонкова.
Училището в Солун е разрушено след Балканската война. От 1920 година негов наследник е Националната хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Благоевград.

Репортер: Елена Чимева