Повече от 300 вина от различни региони на България и всички континенти бяха представени на организираната днес в Банско „Винарска попрелка". В седянката участваха над 10 винарски изби и вносители на вино. Идеята на организаторите е да представят класни и скъпи вина, които не могат да бъдат открити във всеки магазин.

Повече от 300 вина от различни региони на България и всички континенти бяха представени на организираната днес в Банско „Винарска попрелка". В седянката участваха над 10 винарски изби и вносители на вино.

Идеята на организаторите е да представят класни и скъпи вина, които не могат да бъдат открити във всеки магазин. Кое е най-хубавото вино трябваше да определят посетителите. Те можеха да дегустират на воля, след което всеки от тях трябваше да попълни талон, в който да посочи най-харесаната от него напитка.
"Вие харесахте ли си някое вино?

Иван Ушев: Все още пробваме.

Нели Атанасова: Аз съм доволна от това, което дегустирам тук в момента - едно от любимите ми вина е шардоне."


За победителя беше предвидена специална награда - уникална дърворезба от бански майстор. Обсъди се и въпросът кое е най-важното, за да стане виното хубаво.

Тодор Кунчев-търговски представител:
„За хубавото вино първо трябва хубаво грозде."

Цветомила Георгиева-представител на винарска изба:
„Мисля, че винарството в България се развива и избите почват да правят не масови, а по-малки лимитирани серии вина, от които произлизат съвсем хубави вина с много достойни качества."

В Банско няма лозя, но местните хора правят едни от най-хубавите вина. Общинарите обсъждат идеята в курортния град да се организира и фестивал на домашното вино, който най-вероятно ще се провежда заедно с празника на банското мезе.