НОВИНИ

В България вече е възможно лечението на бъбреци с плазмафереза

Лекарите вече имат възможност да лекуват тежки бъбречни заболявания, при които се стига до хемодиализа.

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:59, 13.03.2014
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Лекарите вече имат възможност да лекуват тежки бъбречни заболявания, при които се стига до хемодиализа.

Вече е възможна дори и терапия при сериозни автоимунни заблявания. Авангардният метод, наречен плазмафереза е на разположение и в България. Той обаче, рядко се използва, защото никой не го заплаща. Единствено при бъбречно трансплантираните, здравното министерство плаща, но крайно недостатъчно.

Едно от невероятните постижения в медицината - апарат, който чисти антитела от кръвта на пациента.

"Кръвта минава през един много специфичен филтър който пропуска само тези антитела, които ние трябва да изчистим, т.е. отделя се плазмата, където са антителата и се вкарва друго, което е подобно на плазмата но е съвсем чисто", - обясни проф. Емил Паскалев - председател на Българско нефрологично дружество.

С пречистена кръв Стоян вече има шансове за успешна трансплантация. Преди време организмът му отхвърлил присадения бъбрек и останалите антитела правят невъзможна повторна трансплантация. До сега.

"Да, ще има донор евентуално, да се надяваме, че ще имаме, но докато тези неща не се оправят с антителата, иначе няма да имам шанс", - уточни Стоян Петков.

Плазмаферезата е незаменима и при реакции на отхвърляне на трансплантиран орган, спасява бъбреците и при остри заболявания, които ги увреждат необратимо.

"Това е методът, който осигурява реалния шанс", - изтъкна проф. Паскалев.

Филтрите, заместващата плазма и другите медикаментите излизат близо 15 хиляди лева. Някой в здравното министерство, обаче, решава, че ще плаща два пъти по-малко. Което кара лекарите сериозно да се въздържат от използването на метода.

"Намаляването на половина означава на половина осъществен метод, което означава недостатъчен ефект или според мен изобщо не би трябвало да се прави", - уточни проф. Паскалев.

От здравното министерство изглеждат наясно с невероятните възможности на метода.

"Методът е икономически пригоден и това е нашето разбиране и откакто поне аз съм в министерството и в този екип се мъчим да намерим формулата с която наистина да финансираме", - изтъкна проф. Чавдар Славов - зам. министър на здравеопазването.

Засега идеята е да се направи отделна клинична пътека за лечение с плазмафереза освен на бъбречни, но и на автоимунни, ревматологични или неврологични заболявания.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президент за един ден
Президент за един ден
Черна борса за билети за мача Лудогорец - Валенсия
Черна борса за билети за мача Лудогорец - Валенсия