22 деца със съмнения за хранително отравяне от ямболското село Хаджидимитрово. Те са на възраст между 7 и 12 години и са настанени в инфекциозното отделение на ямболската болница.

Още подробности за случая и състоянието на децата от Румяна Стефанова.

Децата са в добро общо състояние, въпреки че все още някои от тях са на системи.

Вчера следобед, след като са се прибрали от училище, те са се почувствали зле и родителите са започнали да търсят екипи на Спешна помощ.

Всички 22 деца, които са със симптоми на хранително отравяне, са настанени в болницата.

Ето какво разказаха родителите, директорът на болницата и директорът на РЗИ- Ямбол:

Христо Георгиев, родител: Двете ми деца са вътре и питам я по пътя какво си яла, вика ми яла съм манджа, някаква каша с пиле са яли, някаква закуска и се натравяха. Сега е по-добре, защото й включиха системите снощи и сега са по-добре децата, чакаме другите резултати какво ще докажат.
Тома Георгиев, родител: Като се прибраха от училище започна това нещо. Болки, повръщане и се обадих на спешна помощ да дойдат да я вземат и сега е добре. Обаче всичката работа излиза от училище от столовата. То друго няма.
Как си обяснявате това, че само деца от Хаджидимитрово са болни, а от Дражево не?
- Доколкото разбрахме тези деца не ядат това ядене от столовата, дражевските. Те си купуват закуски от магазина там, магазин ли там, барче ли, това.

Д-р Панайот Диманов, изпълнителен директор на МБАЛ „Свети Пантелеймон", Ямбол: В момента се провеждат диагностични лечебни мероприятия и на тези, които се нуждаят от реанимационни дейности. Всички са в добро състояние за сега, защото болестта е в динамика. Взети са изследвания най-вероятно ще се докаже каква е причината, но са необходими няколко часа. Интересното е, че в едно училище се хранят, пък те са от друго село. Тук вече районна здравна инспекция също участва в доказване евентуално причината за това състояние на децата. Предполагам, че няма да има усложнения.
Д-р Лиляна Генчева, РЗИ- Ямбол: Снощи екип от представител на Областна дирекция по безопасност на храните и ние от РЗИ посетихме училището и стола. Извършихме проверка на място. Помощник-готвачката дойде, но днес продължаваме епидемиологичното проучване. Ние викаме тук да дойде и да ѝ проверим документите, тъй като снощи не можа да представи такива. Продължаваме. Все още не можем да установим връзката. Наши колеги, двама лекари, бяха в спешно и инфекциозно отделение, които снимаха анамнеза на децата, които бяха приемани и в момента имаме 22 деца хоспитализирани в добро общо състояние.

От РЗИ-Ямбол казаха, че ще бъде наложена санкция на служителката в разливочната в училище, защото не е съхранила пробата на храната, която са консумирали децата. Днес заради случилото се и паниката сред децата, не всички ученици са на училище.

Резултатите от пробите ще станат ясни най-рано утре.

Директорът на болницата в Ямбол: Приетите 22 деца са в добро състояние

Директорът на болницата в Ямбол: Приетите 22 деца са в добро състояние

22 са децата със съмнения за хранително отравяне от ямболското село Хаджидимитрово. Те са на възраст между 7 и 12 години и са настанени в инфекциознот...

22 деца са настанени в ямболската болница със съмнения за хранително натряване

22 деца са настанени в ямболската болница със съмнения за хранително натряване

22 деца от ямболското село Хаджидимитрово на възраст от 7 до 12 години със съмнения за хранително отравяне са настанени в инфекциозното отделение на я...