НОВИНИ

22 са жертвите на атентата в Манчестър

Жертвите на нападението са 22, сред тях момиче на 8 години. Ранените са Полицията започна да обявява имената на жертвите. Вече има задържан по случая - 23 - годишен мъж. Разследването се движи с много бързи темпове, заявиха от полицията. Следва хронология на събитията

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:15, 23.05.2017
Чете се за: 01:21 мин.
По света

Броени минути след края на концерта на идола на тийнейджърите Ариана Гранде в известната Манчестър арена. Еуфория, превъзбудени и щастливи фенове, огромни розови балони след финала на изпълненията.

За секунди атмосферата сред близо 18-те хиляди зрители се сменя. След миг тишина настъпва невъобразим хаос. Всички са чули силния шум , но все още НИКОЙ не подозира, че във фоайето атентатор-самоубиец е задействал бомба.

"Бяхме в залата и чухме силен шум... Тичах, за да спася живота си... Казаха ни да се успокоим и че се е спукал балон... но то не беше, не беше балон... "
"Качвахме се по стълбите и чухме силен гръм. Всички започнаха да крещят и да тичат неориентирано. Аз и дъщеря ми бяхме на стълбите... Някой започна да се катери върху нея... върху нас... Издърпах я силно за ръката. Успяхме да излезем навън."

Ужасът от вътре се пренася навън. Там чакат родители и близки на децата.

Абигейл Лант: "Бях много притеснена какво ще се случи, а и след като чух силния шум не знаех какво да правя."
Хейли Лант, майка на Абигейл: "Беше хаос, пълен хаос, и страшно и ужасяващо! Не мога да повярвам на това, което видях по новините - 22 ма за загинали, и многото ранени - ужасно."
Кели, майка на Зара: "О, Боже, беше ужасно, помислихме си - край! Мислехме, че ей сега, из зад ъгъла ще изскочи стрелец, просто чакахме да се появи... Избутах приятелката си и й казах, трябва да се върнем обратно - ако този обикаля, пак ще се върне. Трябва да вземем децата и да се скрием вътре! И все си мислех - не може просто всичко да свърши така, не може. "

60 линейки и повече от 400 полицаи пристигат незабавно. Започва мащабна операция по извеждането на ранените, които са настанени в 6 болници, и евакуацията на оцелелите. Близките хотели отварят вратите си за хората, а жителите на Манчестър предлагат автомобилите и домовете си. Градът осъмва съкрушен и притихнал..За майката на 15-годишната Оливия Кембъл обаче кошмарът продължава. От снощи връзка с Оли - както я наричат, няма... Името й не фигурира в болничните списъци, нито в данните на полицията.

Шарлът Кембъл, майка на Оливия: "Това е дъщеря ми Оливия. Не съм я виждала от 5 следобед вчера. Беше на концерта на Ариана Гранде нейна приятелка. Тревожа се до болка. Ако някой я е виждал, моля, обадете се в полицията, свържете се с някого, кажете й че сте я видели, дори да си мислите, че е тя - обадете се в полицията, моля... "
"Съкрушена съм" - написа в Туитър 23-годишната Ариана Гранде. Заради трагедията, тя обяви, че прекратява турнето си.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доказано - най-древният предтеча на човека е живял преди 7,2 млн г. на Балканите
Доказано - най-древният предтеча на човека е живял преди 7,2 млн г. на Балканите
Награди „Варна“ за най-изявените творци и учени през годината
Награди „Варна“ за най-изявените творци и учени през годината