НОВИНИ

Продължава издирването на оцелели след земетресението в Мексико

Земетресение удари централната част на Мексико. 220 загинаха, стотици са в неизвестност - това е статистиката до момента. От Външното ни министерство съобщават, че няма информация за пострадали български граждани. Най-тежко засегнати са столицата Мексико Сити и щатовете Пуебла и Морелос. По ирония на съдбата, трусът става в деня, в който Мексико отбелязва тъжна годишнина - преди 32 години хиляди души загиват по време на най-кошмарното земетресение в историята на страната

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:50, 20.09.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Следобяд на 19 септември. Трус със сила 7.1 разтърсва централната част на Мексико. С всяка минута, новините за срутени сгради и загинали хора се увеличават. Картината от столицата Мексико сити е апокалиптична - пожари, разруха, отчаяни хора. Споменът за трусът от 8.1 по Рихтер от началото на месеца е още твърде пресен.

В щата Пуебла е обявено бедствено положение. Картината от разрушенията говори сама за себе си.

Антонио Васкес, жител на Пуебла: Хората са в шок, някои плачат, други крещят. Навсякъде беше пълно с уплашени хора, видях как няколко жени припаднаха на улицата.
Антонио Гуриерез, жител на Пуебла: Не знам какво още ще ни се случи. Не знаем дали няма да има вторични трусове и къде да отидем. Може би е най-добре да напуснем района и да се върнем след 2-3 дни.

Президентът Енрике Пеня Нието се върна по спешност в столицата.

Енрике Пеня Нието, президент на Мексико: Най-важно сега е да продължаваме с издирването на оцелели под срутените сгради и да окажем медицинска помощ на нуждаещите се. Армията и военноморските сили също се включиха в операциите. Това, което се случи, е огромна трагедия, за съжаление много мъже, жени и деца загубиха живота си. Искам да изкажа съболезнованията си на близките на загиналите. Мексико споделя вашата болка.

40% от Мексико сити и 60% от щата Морелос са без електричество. Разкрити са центрове за временно настаняване, раздават се продукти от първа необходимост. Към гражданите е отправен призив да останат по домовете си, ако не е наложително да излизат, за да могат спасителните екипи да се придвижват по-бързо по улиците.

В издирвателните операции се включиха стотици доброволци, с надеждата, че под руините все още има оцелели като по чудо хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици от Благоевград изучават английски, докато тренират тенис
Ученици от Благоевград изучават английски, докато тренират тенис
Румен Радев и Деси Радева се срещнаха с Доналд Тръмп и Мелания (СНИМКА)
Румен Радев и Деси Радева се срещнаха с Доналд Тръмп и Мелания (СНИМКА)