141 години от гръмването на първата пушка на Априлското въстание в Копривщица. Хиляди българи въстават срещу османските поробители, но са обречени на гибел. Краят на въстанието е кървав, но отзвукът по света е голям. Тази вечер по традиция център на честванията, които БНТ ще ви покаже директно в 20:30 часа, е Панагюрище.

Копривщица

141 години по-късно. В Копривщица отново се носи ехото на първата пушка. Онзи изстрел, с който спонтанно започва Априлското въстание, макар да е планирано за по-късно. Днес всички герои оживяха благодарение на 225 самодейци.

Александър Чонкански, клуб "Традиция": Леко, по-леко, започват да се забравят някои работи и трябва да си държим на нашите традиции и на тези хора, които са загинали преди 141 години.
Илияна Йотова, вицепрезидент на Р България: Мечтата на тези хора до голяма степен се сбъдна, но не изпълнихме заветите им докрай. За това сме им длъжници. Те накараха Европа да погледне преди 141 години към нас. Днес България е част от тази Европа, която взема решенията, но не бива да забравяме, че най-важната ни работа е да пазим отечеството ни.

Оказва се, че и днес да бъдеш въстаник изисква смелост.

Атанас Шибочев, младежки клуб "Традиция": Малко са младите, повечето ги е срам да се обличат с такива униформи. Не знам защо. Не трябва да ги е срам, за да не забравяме какво са направили тези преди нас.
Генчо Герданов, кмет на Копривщица: Нямаше човек на този площад, на който да не му трепне сърцето. България само така ще я съхраним, като пазим традиции и предаваме на поколенията.
Копривщица отбеляза 141 години от Априлската епопея

Копривщица отбеляза 141 години от Априлската епопея

Копривщица отбеляза 141 години от Априлската епопея на площад "20-ти априлий". На събитието и по случай празника на града присъстваха вицепрезидентът...