НОВИНИ

225 самодейци пресъздадоха Априлското въстание в Копривщица

141 години от гръмването на първата пушка на Априлското въстание в Копривщица. Хиляди българи въстават срещу османските поробители, но са обречени на гибел. Краят на въстанието е кървав, но отзвукът по света е голям. Тази вечер по традиция център на честванията, които БНТ ще ви покаже директно в 20:30 часа, е Панагюрище.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
19:42, 01.05.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

141 години по-късно. В Копривщица отново се носи ехото на първата пушка. Онзи изстрел, с който спонтанно започва Априлското въстание, макар да е планирано за по-късно. Днес всички герои оживяха благодарение на 225 самодейци.

Александър Чонкански, клуб "Традиция": Леко, по-леко, започват да се забравят някои работи и трябва да си държим на нашите традиции и на тези хора, които са загинали преди 141 години.
Илияна Йотова, вицепрезидент на Р България: Мечтата на тези хора до голяма степен се сбъдна, но не изпълнихме заветите им докрай. За това сме им длъжници. Те накараха Европа да погледне преди 141 години към нас. Днес България е част от тази Европа, която взема решенията, но не бива да забравяме, че най-важната ни работа е да пазим отечеството ни.

Оказва се, че и днес да бъдеш въстаник изисква смелост.

Атанас Шибочев, младежки клуб "Традиция": Малко са младите, повечето ги е срам да се обличат с такива униформи. Не знам защо. Не трябва да ги е срам, за да не забравяме какво са направили тези преди нас.
Генчо Герданов, кмет на Копривщица: Нямаше човек на този площад, на който да не му трепне сърцето. България само така ще я съхраним, като пазим традиции и предаваме на поколенията.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интернет кампания “Да помогнем поне за ден”
Интернет кампания “Да помогнем поне за ден”
Граждани с акция за опазването на сградите паметници на културата в София
Граждани с акция за опазването на сградите паметници на културата в София