С повече пари за младите семейства и пенсионерите започва новата година. Всички обаче ще усетим по-скъпите парно, газ и цигари. Паричката от баницата с късметите тази година вадят майките и пенсионерите. От днес платеното майчинство става една година, ако жената се е осигурявала през последните 12 месеца. Татковците пък ще имат право на 15-дневен платен отпуск, когато се сдобият с наследник.

С повече пари за младите семейства и пенсионерите започва новата година. Всички обаче ще усетим по-скъпите парно, газ и цигари.

Паричката от баницата с късметите тази година вадят майките и пенсионерите. От днес платеното майчинство става една година, ако жената се е осигурявала през последните 12 месеца. Татковците пък ще имат право на 15-дневен платен отпуск, когато се сдобият с наследник. Те ще могат да излизат и в майчинство след шестия месец на бебето, ако майката се върне на работа. Друг бонус за младите семейства са данъчните облекчения за ипотечен кредит. Държавата на практика ще им опрощава 10% от лихвите по заема. Новата година започва добре и за пенсионерите. Първи по-високи пенсии ще получат най-бедните възрастни хора, от 1 юли ще бъдат зарадвани всички пенсионери. Това бяха добрите новини.
Дори световната криза да не ни се отрази много, увеличението на доста цени от днес ще ни бръкне дълбоко в джоба. Парното вече е по-скъпо. Най-голямо е увеличението на цената на топлото в София, най-малко - в Бургас. Природният газ също поскъпва. 1 януари е лош старт на годината и за пушачите. От днес влизат в сила по-високите акцизи на цигарите, кутии със стари бандероли ще се продават до края на март. По-високи данъци за жилищата ще се плащат от тази година в повечето градове на страната. Дори разводите поскъпват. Едночасова консултация при адвокат вече ще струва поне 60 лева.
Така че 2009-та ще ви е финансово най-изгодна, ако останете женени, родите дете и спрете парното и цигарите.