Във връзка с газовата криза и конфликта Русия - Украйна, изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов заяви снощи за БНТ, че няма информация за окончателно спиране на синьото гориво от Украйна към България. Въпреки това обаче потокът на природен към страната ни вече е спаднал с близо 15%. Причината е неизяснената цена, на която да бъде търгуван газа между руския монополист "Газпром" и Украйна. По данни на агенция ИТАР-ТАСС доставките на газ за Балканите са намалели с 24,5 процента. Обемът на недоставеното синьо гориво през последното денонощие е около 16 милиона кубични метра.

Във връзка с газовата криза и конфликта Русия - Украйна, изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов заяви снощи за БНТ, че няма информация за окончателно спиране на синьото гориво от Украйна към България.

Въпреки това обаче потокът на природен към страната ни вече е спаднал с близо 15%. Причината е неизяснената цена, на която да бъде търгуван газа между руския монополист "Газпром" и Украйна. По данни на агенция ИТАР-ТАСС доставките на газ за Балканите са намалели с 24,5 процента. Обемът на недоставеното синьо гориво през последното денонощие е около 16 милиона кубични метра.

Заради намалелия транзит от територията на Украйна налягането по магистралните газопроводи по Балканското направление навсякъде е понижено. Дневните нужди от природен газ на Балканския регион са около 66 милиона кубични метра, припомня още агенция ИТАР-ТАСС.