НОВИНИ

Още 6 месеца майчинство да бъдат платени

Ново предложение на синдикатите разбуни духовете преди утрешното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество.

Христина Христова
от Христина Христова
20:00, 28.04.2014
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

От КНСБ предлагат т. нар. "родителски отпуск", който сега е неплатен и е 6 месеца, да може да бъде използван и от двамата родители до навършване на 8-годишна възраст на детето и да стане платен.

Сред основните мотиви за предложението е да се стимулира използването на този отпуск. Работодателите обаче остават скептични към идеята. Нещо повече - те отново предлагат да отпадане правото на майките да ползват платен годишен отпуск и за годините, в които са били в майчинство.

Според европейските директиви и вътрешното ни законодателство, сега и бащата, и майката имат право на по 6 месеца неплатен отпуск, за да гледат детето си, докато навърши 8 години. Този отпуск е различен от първите две години майчинство след раждането на детето. Предложението на КНСБ е 6-те месеца да станат платени.

Чавдар Христов - вицепрезидент на КНСБ: Защото не се стимулира през неплащането ползването на този отпуск. Идеята на този отпуск е в това той да се ползва.

Все още обаче стои въпросителната кой ще поеме плащането на отпуска- Националният осигурителен институт или работодателите. Именно това може да се окаже препъникамъчето предложението утре да бъде прието.

Чавдар Христов - вицепрезидент на КНСБ: Дали това ще се случи или не - познайте вие, предвид на това, че изниква фундаменталният въпрос - откъде ще дойдат средствата за заплащане на този проект. Ние не бихме възразили да се мисли включително и възможността да бъде превърнат и в осигурителен риск.

Очаквано, работодателите са по-скоро против предложението. Нещо повече- те отново настояват да отпадане правото на майките да ползват платен годишен отпуск и за годините, в които са били в майчинство.

Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал: Ние сме предложили всъщност да се съкрати като цяло срокът за отглеждане на дете, платеният, като цяло у нас той е най-висок в ЕС, и да се увеличи в известна степен компенсацията през това време. Като след идване на работа, да отпадне правото на допълнителен платен отпуск за времето на отглеждане на децата. Той не кореспондира с никаква логика.

От КНСБ, разбира се, не са съгласни- това предложение не било обосновано, нито пък било съобразено с демографските процеси в страната.

Чавдар Христов - вицепрезидент на КНСБ: Липсва каквато и да е логика в това натрупването на платен отпуск да отпадне, тъй като трудовото правоотношение продължава, т.е имаме формалното право това натрупване на права да се случва. И единствено и само материалния интерес и икономия на средства от фонд работна заплата са в основата на едно такова предложение.

Така или иначе, и самите синдикати са скептични, че което и да е от двете предложения утре ще бъдат гласувани- нямало нагласи да това да се случи.

По повод предложението 6-те месеца "родителски отпуск" да станат платени, финансовият министър Петър Чобанов коментира, че е скептичен, защото това би довело до по-трудно връщане на работа на майките, а и в момента срокът на майчинството е един от най-дългите в Европа.

Репортаж на Христина Христова - Любомирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов и Ангела Меркел обсъдиха европейската политика
Бойко Борисов и Ангела Меркел обсъдиха европейската политика
Кремъл ще отвърне на новия кръг от санкции
Кремъл ще отвърне на новия кръг от санкции