За данъчноосигурителната тежест през 2009-та година от студиото ни в Пловдив в "Денят започва" разговаряхме с Георги Стоев, експерт от "Индъстри Уоч". Георги Стоев заяви, че всяка година се сменят осигурителните тежести, които дължат работодателите и работниците и традиционно се прави електронен калкулатор, който им помага да сметнат какъв е делът на данъците и осигуровките в общите разходи на труд.

За данъчноосигурителната тежест през 2009-та година от студиото ни в Пловдив в "Денят започва" разговаряхме с Георги Стоев, експерт от "Индъстри Уоч". Георги Стоев заяви, че всяка година се сменят осигурителните тежести, които дължат работодателите и работниците и традиционно се прави електронен калкулатор, който им помага да сметнат какъв е делът на данъците и осигуровките в общите разходи на труд. Този калкулатор показва какви са разходите на работодателя, за да назначи някой работник при определена нетна заплата. Стоев даде пример, че в рамките на заплата между 500 и 1 500 лева осигурителната тежест тази година ще е малко над 30 %.

Запитан трудна ли ще е тази година за масовия потребител, Стоев каза, че има някои цени, които си остават държавно регулирани и тяхното покачване е свързано с политически решения - това са цените на енергоносителите. Но редица цени са в процес на понижаване и те са в строителството. Тази година може да се окаже добра за хора, които са планирали строителство или покупка на имот, каза още Стоев и призова хората да се оглеждат за изгодна сделка, ако са купувачи. Парите може да се вложат в банков депозит. Всяко домакинство трябва да е разумно за себе си, каза в заключение Стоев.