НОВИНИ

Обстановката в Харманли в момента е спокойна

Напрегната нощ в Харманли. Равносметката след бунта в бежанския център - 24-ма ранени полицаи и около 400 мигранти, за които е установено, че са участвали в безредиците. Петима от тях най-вероятно ще бъдат изведени от страната като заплаха за националната сигурност - съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов. През нощта екипи от следователи и прокурори са влезли в центъра, за да установят кои са участвали в бунта и какви са нанесените щети. Александър Марков следи обстановката в Харманли през цялата нощ. Вижте прякото му включване в обедната емисия "По света и у нас"

Александър Марков
от Александър Марков
12:10, 25.11.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Съвсем нормална и спокойна е в момента обстановката, след тази дълга и напрегната нощ, съобщава нашият репортер Александър Марков.

Малко след три часа всички мигранти са се прибрали по местата за настаняване и от тогава не са създавали проблеми. В този час, част от мигрантите - един по един или на групички отиват да си взимат дневната храна.

Равносметката от снощи е - стотици мигранти, които МВР са установили, че са съпричастни към всички бунтове, десетки ранени полицаи. Причината за това неподчинение е решението центърът в Харманли от четири дни да бъде превърнат в център от затворен тип. Наложи се забрана на мигрантите да излизат, за да им бъдат проведени медицински прегледи.

Вчера на обяд започнаха големите протести. Мигрантите започнаха да хвърлят камъни по жандармерията и то доста големи камъни.

В центъра бяха изпратени допълнително сили от Бургас и Кърджали. В момента се очакват да пристигнат още 30 жандармеристи.

Тези сцени се повториха и малко след 18.00 часа вчера. Започнаха да палят дюшеци, а новият медицински център, изграден специално за тях, буквално беше помлян. Наложи се жандармерията да използва две водометни оръдия, както и да се употреби сила, за да се овладее ситуацията.

Тук пристигнаха и главният секретар на МВР Георги Костов, шефката на Агенцията за бежанците Петя Първанова и премиерът в оставка Бойко Борисов. Борисов подчерта, че трябва да се прави разлика между тези, които са участвали в размириците и онези, които не са пожелали да го направят. Службите имат сведение, че афганистанци са упражнили насилие над сирийски семейства, които не са искали да се включат в размириците.

Образувано е досъдебно производство за хулигански прояви и повреждане на държавно имущество.

Вчера пред центъра се събра една група между 50 и 100 от жители на Харманли, които доста бурно изразиха притеснението си от случващото се.

Вижте повече за обстановката в бежанския център в Харманли във видеото.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима души са загинали при четири катастрофи на магистрала Тракия
Трима души са загинали при четири катастрофи на магистрала "Тракия"
Бъчварова за Харманли: 24 полицаи са леко ранени, 240 мигранти са задържани
Бъчварова за Харманли: 24 полицаи са леко ранени, 240 мигранти са задържани