В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост изразяваме почит към миналото, за да добием надежда за бъдещето. Гвардейският оркестър поведе празничното шествие в столицата, а куплетите на Стоян Михайловски от химна на просвещението "Върви, народе възродени " огласиха града.

За радостта от буквите - репортаж на Диана Тодорова.


С медали за отличие, с песни, с танци, но най-вече с благодарност - мнозина се отправиха към паметника на Светите братя.

Днес е празникът на смисъла. Защото който реди буквите, подрежда света. И ако речта ни е омайна и сладка, такива стават и хората, и дните ни. Нали?

БНТ: Кажете ни коя дума според Вас казваме твърде лесно и коя - твърде трудно?
Твърде лесно казваме "Обичам ви".
Най-лесно би трябвало да казваме "Обичам те".
"Обичам те" най-трудно казваме.
Коя дума казваме твърде лесно... "бързам" и "нямам време".
Може би "благодаря".Празникът на буквите (ГАЛЕРИЯ)

Празникът на буквите (ГАЛЕРИЯ)

С тържества и празнични шествия в цялата страна беше отбелязан 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Вижте част...

БНТ: А кое се казва трудно?
Ами, трудно... извинявай.
Извинявай, и аз съм на същото мнение.

В словото си пред Националната библиотека президентът Румен Радев изтъкна, че ако все по-често говорим нехайно и с шепа думи, все по-малко чуваме истината.

Румен Радев - президент на Република България: Днес празнуваме знанието и просветата. Невежеството няма празник, но то заема всеки сантиметър, опразнен от културата в тази вечна битка на светлината с тъмата. Пожелавам на всички вас, скъпи ученици, скъпи българи, да бъдете, както се пее в химна на Михайловски, сеятели на правдата, грамотни, свободни и достойни.

Тази година писателското слово бе отредено на Деян Енев. А под полета на буквите останаха и четящите, и тези, които още сричат своя свят.