НОВИНИ

24 май става официален празник на Сърбия

Тази година Сърбия за първи път ще празнува 24 май като ден на славянската писменост, а от следващата година този ден ще стане официален празник на страната.

bnt avatar logo
от БНТ
06:46, 21.05.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Това съобщи в Белград Никола Селакович, който е секретар на сръбския президент Александър Вучич. Селакович, заедно с българския вицепрезидент Илияна Йотова поднесоха цветя пред паметника на Кирил и Методий в сръбската столица.

Йотова беше на посещение в Чехия, Словакия и Сърбия по стъпките на светите братя.

Илияна Йотова - вицепрезидент: За нас това е особен знак, че вече 24 май ще можем да празнуваме заедно с нашите сръбски приятели, а от догодина той ще бъде и неработен официален празник.
Никола Селакович - секретар на сръбския президент: Светите братя Кирил и Методий в Сърбия са символ на началото на славянската писменост и просвета. Наистина досега не сме отбелязвали празника по най-достойния и заслужен начин, както останалите славянски народи, защото сърбите честваме и Свети Сава като свой национален просветител. Но това не намалява значението на делото на светите братя Кирил и Методий. По инициатива на президента Вучич ще бъде предложен проектозакон за честването на 24 май като държавен празник.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николас Мадуро е победител на президентските избори във Венецуела
Николас Мадуро е победител на президентските избори във Венецуела
Румен Радев е на работно посещение в Русия
Румен Радев е на работно посещение в Русия