НОВИНИ

24-ти май в Благоевград

В Благоевград днес отбелязват два празника – Деня на славянската писменост и култура и празника на града. Два лъча с ученици трябва да преминат в шествие през центъра на Благоевград и да се съберат пред паметника на Георги Измирлиев. Повече за празничната програма, която е подготвена за жителите и гостите на Благоевград ще разберем от Ирина Николова, която е на пряката ни линия.

bnt avatar logo
от БНТ
11:56, 24.05.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Празничната програма започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред националната хуманитарна гимназия в Благоевград - бившата Солунска гимназия. Възпитаниците на местните училища маршируваха гордо, носейки знамената си под звуците на „Върви народе възродени”.

"Много се радваме, че сме знаменосци на тази гимназия, с това минало. Заем, че са го носили много велики просветители, каквито са Кузман Шапкарев, Гоце Делчев. Константин Величков и много сме горди от това."

"С една дума празник на духа, на радостта, на младостта, на зрелостта. Всичко, което е свързано с училището. Най-прекрасният празник и за деца, и за учители, и за България."

"Каква надеждна ни дава за бъдещето?"

"Огромна, винаги надеждата е в децата."

"С какви чувства посрещате 24 май?"

Георги Стойчев, художник: "С най-светлите и чистите, аз художник винаги съм си го представял като слънчев, светъл празник с много синьо. Ултрамарин и брус, това за мен са цветовете на мъдростта и записаното слово."

Кирил Алексиев, уредник на Регионален исторически музей - Благоевград: „Това е нещо, на което дължим запазването на нашата духовна идентичност, и всеки Българин трябва да отбележи по достойнство.”

Празничната програма на Община Благоевград завърши с концерт спектакъл на Нешка Робева – „Мистерията Еньовден” и още много изненади.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов честити празника на буквите
Бойко Борисов честити празника на буквите
Стотици ученици се включиха в празничното шествие в София
Стотици ученици се включиха в празничното шествие в София