НОВИНИ

24 плажа в област Варна са без наематели

В навечерието на летния сезон стана ясно, че 24 плажа във Варненска област ще са без наематели. Те вече са в списъка на неохраняемите ивици, за които държавата трябва да се погрижи и да осигури водно спасяване там през лятото.

bnt avatar logo
от БНТ
12:25, 22.04.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

За поредна година големи и атрактивни плажни ивици остават без концесионери. Сред тях са плажовете на Камчия и Шкорпиловци. Основната причина да са без стопани е високата концесионна такса.

Стоян Пасев - областен управител на Варна: Преди две години таксата за целия комплекс "Камчия" беше 2.5 млн. лв., тоест условно е разделен на пет плажа по 500 000 грубо казано, наполовина падна цената на 250 хиляди, но пак е непосилна явно за наемателите и концесионерите.

Около 25 километра плажна ивица извън територията на Община Варна остава без концесионери. Много от плажовете в общините Аврен, Бяла и Долни чифлик са предпочитани и за почивка, и за къмпингуване през лятото.

Стоян Пасев - областен управител на Варна: Още повече на територията на Община Бяла знаете за Карадере казуса, там липсва инфраструктура, пречи въобще за осъществяването на каквато и да е вид дейност на плажа.

Сериозен финансов проблем за общините е да се грижат за почистването на плажовете без концесионери. Община Аврен трябва да се грижи за пясъчната ивица на Камчия без да печелят от това.

Стоян Пасев - областен управител на Варна: По принцип 40% от концесионните такси влизат за направата на инфраструктура и довеждаща инфраструктура към атракционната зона.

Експерти са на мнение, че трябва да има друга форма за стопанисване на плажовете. Те да бъдат категоризирани и от това да зависи концесионната такса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям е интересът към кампанията Книги за смет
Голям е интересът към кампанията "Книги за смет"
Задържаният за хвърлената бомба по полицаи: Съжалявам за стореното
Задържаният за хвърлената бомба по полицаи: Съжалявам за стореното