От днес Русия започва да намалява транзита на газ през Украйна заради кражбите на синьо гориво на нейна територия. Това беше решено на среща на руския премиер Владимир Путин с президента на "Газпром" Алексей Милер. Шефът на компанията обяви, че гарантира пълните доставки на заявено гориво в Европа като за тази цел ще се използват подземните хранилища и покупки на газ на спешния пазар. Руската компания ще информира европейските си партньори и Европейската комисия. Вече пети ден руският газов гигант не доставя газ на Украйна заради липса на нов договор за доставки и неизплатен дълг. От руско-украинския конфликт обаче пострадаха и европейските потребители на газ, включително България.

От днес Русия започва да намалява транзита на газ през Украйна заради кражбите на синьо гориво на нейна територия. Това беше решено на среща на руския премиер Владимир Путин с президента на "Газпром" Алексей Милер. Шефът на компанията обяви, че гарантира пълните доставки на заявено гориво в Европа като за тази цел ще се използват подземните хранилища и покупки на газ на спешния пазар. Руската компания ще информира европейските си партньори и Европейската комисия. Вече пети ден руският газов гигант не доставя газ на Украйна заради липса на нов договор за доставки и неизплатен дълг. От руско-украинския конфликт обаче пострадаха и европейските потребители на газ, включително България.

Руският премиер Владимир Путин одобри днес нова контрамярка на "Газпром" срещу Украйна - да намали транзита на газ през нейна територия. Днес до границата й няма да бъдат подадени повече от 65 млн. куб. метра газ - толкова, колкото "Газпром" смята, че са откраднати от тръбите за Европа. "Газпром" ще съкращава всеки ден подаването на газ през Украйна в количества, равни на източените.

"Газпром" ще компенсира намалелия през Украйна транзит, като увеличи подаването през Беларус и Полша и през газопровода "Син поток" към Турция. Освен това "Газпром" ще настоява Украйна да плати незаконно източените количества синьо гориво по цена от 450 долара за 1000 куб. м. Това е и финалната цена, при която руската компания сега е готова да продава на Украйна газ.

В Киев не само че не я приемат, но не са доволни и от цената на транзитната такса - долар и 60 цента. Днес украински съд забрани на компанията "Нафтогаз" да транзитира газ по тази такса. Украйна отрича и да е попречила на потока на газ към Балканите. Според "Нафтогаз" виновна за това е Молдова. А в "Газпром" настояват, че Украйна създава проблемите.
Така или иначе, очевидно руско-украинската газова криза още се задълбочава. На този фон не е ясно насериозно или на шега да се приеме съобщението, че "Нафтогаз" е поздравил "Газпром" с православното Рождество с пожелания за оптимизъм въпреки сегашните неуредици. Отговорът на "Газпром" по този въпрос не е известен.