НОВИНИ

Какво ни очаква - ледникова епоха или глобално затопляне

Представите на учените за глобалното затопляне имат нужда от корекция.

Мария Чернева
от Мария Чернева
12:01, 11.05.2014
Чете се за: 01:24 мин.
Още

Представите на учените за глобалното затопляне имат нужда от корекция. Оказва се, че все още никой не е способен да каже каква промяна в климата предстои - повишаващи се температури или ледников период. И защо на този етап затоплянето е спряло? Този въпрос беше повдигнат от някои наши учени на Софийския фестивал на науката и разказът им определено фокусира вниманието на публиката.

Земята е на прага на нова ледникова епоха. Според обичайните цикли на земята, ние сме в края на топлия период. В продължение на милиони години, ледът сковава земята за някакви си 100 хиляди години. Топлите периоди, за съжаление, са по-кратки - около 10 хиляди години. Те вече са отминали.

Ивайло Славов - метеоролог: - Ако видим 8 хиляди години преди новата ера, тогава точно е стартът на големите цивилизации покрай Тигър и Ефрат, Египет и т.н. Т.е. тогава климатичните условия са станали по-добри, за да могат хората освен да стоят по пещерите и да се занимават с лов, да могат да правят градове да уседнат, да се занимават със земеделие.

Но за първи пъв в историята си, земята се сблъсква с нас и нашата индустриална революция. Тя в последните 150 години постепенно насища атмосферата с въглероден диоксид. И сега вместо ледниковия период се тревожим от глобално затопляне. planeta

Ивайло Славов - метеоролог: - Ние не знаем дали всъщност няма да прекрачим някаква точка, след която връщането назад не е сигурно. Дотолкова да наситим атмосферата на парниковите газове и дотолкова температурата да се качи, че този тренд възходящ да продължи в близките десетки стотици години. Някак си да изпуснем началото на ледниковия период. Доста сложна е науката, която стои зад климата и има още много какво да научаваме.

Защото се оказва, че учените грешат дори за причините за парниковия ефект. И изглежда въглеродния двуокис не е чак толкова виновен. Защото количеството му в последните години расте, но не и температурата. Явно има и друго, което за сега е загадка за учените.

Ивайло Славов - метеоролог: - През последните 7-8 години средната температура на Земята не нараства. 1998 година е била последната най-топла рекордна година като средно на земята. Оттам нататък тази температура е спряла. Това е проблем, който трябва да се обясни.

А един от проблемите за крайната неувереност на учените е порочното влияние на политиците и най-вече натискът им за спешни прогнози. Но все пропускат да финансират проучванията на океаните, ледниците и скалите, които могат да оценят всички влияния на климата. Без тях въпросът ледникова епоха или глобално затопляне няма достоверен отговор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Източна Украйна проруски сепаритисти провеждат референдум за самостоятелност
В Източна Украйна проруски сепаритисти провеждат референдум за самостоятелност
Кончита Вурст спечели песенния конкурс Евровизия
Кончита Вурст спечели песенния конкурс Евровизия