Томислав Дончев ще бъде министър по управлението на средствата от Европейския съюз. Той беше предложен за поста от премиера Борисов и днес депутатите избраха Дончев със 130 гласа „за", 56 „против" и 7 „въздържал се".

Томислав Дончев ще бъде министър по управлението на средствата от Европейския съюз. Той беше предложен за поста от премиера Борисов и днес депутатите избраха Дончев със 130 гласа „за", 56 „против" и 7 „въздържал се".

За структурната и персонална промяна гласуваха ГЕРБ, Атака и Синята коалиция. Против нея бяха Коалиция за България и ДПС. Изборът на Томислав Дончев, който до този момент беше кмет на Габрово, не мина без оспорвани дебати в парламента тази сутрин.

Математик, философ, магистър по стопанско управление, бивш  журналист, учител, директор и кмет - Томислав Дончев още с първото си интервю даде да се разбере, че е наясно какво му предстои. Предупреди, че революционни движения няма да дадат резултат.

Томислав Дончев – министър по управление на средствата от Европейския съюз:  - Първостепенна задача е да намерим точния баланс между добрия контрол, защото той е необходим, и в същото време да търсим едно намаляване на бюрократичния товар. Ако едно правителство има 100 дни толеранс, аз съзнавам, че не разполагам със 100 дни. Моля за 33 дни, когато да са налице конкретни резултати от това, което ще правя.

Сергей Станишев - председател на ПГ Коалиция за България:
- Аз честно казано очаквах много по-сериозна аргументация. Защо министър-председателят осем месеца, след като беше формиран Министерският съвет, на 180 градуса променя позицията, която беше заявена при формирането на правителството. Очевидно координацията между министрите не фукнционира. По същество е прекъснат диалогът между вицепремиера Дянков, който е натоварен да отговаря за еврофондовете и общините, бизнеса и гражданското общество.

Цветомир Михов - депутат от ПГ на ГЕРБ:
- Продължавате да заблуждавате хората, като пускате в публичното пространство едни цифри за едни милиарди, които реално нищо от това не се е случило. В този момент, когато говорим за еврофондове, си мисля, че всички представители на опозицията най-нормалното, което трябва да направите, е да замълчите и да наведете глава.

Лютви Местан - зам.-председател на ПГ на ДПС:
- Вие заложихте на свръхцентрализацията на дейностите, която свръхцентрализация трябваше да се осъществи от министъра на финансите. А дейностите по усвояването на средствата от структурните фондове на ЕС, освен централизация се нуждае от координация.

Иван Костов - съпредседател на ПГ на Синята коалиция:
- Трябва одитът върху проектите, одитът от гледна точка спазването на управленските правила, трябва да бъде в ръцете на този министър. И трябва да отговаря за комуникацията с ЕС, защото много пъти сме виждали как администрацията въобще не счита, че е нужно да отговаря на писмата на ЕС. Ние считаме, че поради тази причина е естествено новият министър да стане председател на Съвета за управление на средствата от ЕС, с участието в този съвет задължително и на вицепремиерите.

Излъчено в "По света и у нас".