НОВИНИ

Изборният ден в Кърджали

Сравнително висока избирателна активност в Кърджали и региона.

Христина Христова
от Христина Христова
18:00, 25.05.2014
Чете се за: 02:04 мин.
У нас

Изборният ден протича спокойно, няма сигнали за сериозни нарушения. 37, 2 % е избирателната активност в област Кърджали. Най-много са гласувалите в община Черноочене - там избирателната активност е над 50%. Подадени са 6 жалби.

* * *

На много места в облaст Кърджали бюлетините са се откъснали заедно с уникалния номер, който би трябвало да остане на кочана, сигнализираха наши зрители.

Най-много отказали се наблюдатели на изборни комисии са в община Кирково.

* * *

Жилищен блок изчезна от избирателните списъци в Кърджали

Хората цял ден се лутаха из секциите, но не успяха да открият имената си.

Лазар Лазаров: - Около 20 човека ни няма в списъците, в тази секция и сме били преместени другаде. Защо, никой не може да ни обясни. Мен ме няма никъде, как да гласувам.

- Ако имате възможност да гласувате, за какво ще го направите?

- Ами за ред в тази държава, ама щом по изборите нямаме ред да гласуваме, какъв ред е тогава, и защо да гласуваме.

Много от секциите в областта се намират в частни сгради. Като тази в село Вишеград, където избирателите гласуват в местния хранителен магазин.

Илия Иванов, зам.-председател на СИК: В момента не се срамуват и не се притесняват, защото магазинът е затворен и нямат достъп до него. И ако има достъп, да вземат хляб и нещо, минават от задния вход.

БНТ: - Вие сега какво - гласувате или пазарувате?

Мехмед Мустафа:

- Нали е затворен магазинът, както виждате, магазинът е затворен.

- Кое е по-приятно - да пазарувате или да гласувате?

- Да гласуваме, бе, как.

Вместо до урните обаче, някои предпочетоха да отидат на полето. Сега е времето за разсаждане на тютюна.

Халиб Али: - Народът си иска държавата, парламентът, да си поеме грижите, да мисли за народа, но всъщност не мислят...

За разлика от предишни избори тези ще се запомнят с малкия брой подадени жалби за нарушения.

***

10.61 % е активността в региона към 10 часа.

Около 10 ч. тази сутрин в Районната избирателна комисия в града постъпиха първите сигнали за нарушения от една от партиите, участващи на изборите.

Общо постъпилите жалби са 4 - за агитация в близост до секциите.

Става дума за това, че в с. Бойно се осъществява агитация до джамия, а в с. Бял извор, общ. Ардино се допуска председателят на комисията да асистира, на хора, които на пръв поглед нямат затруднения да упражнят правото си на глас.

От Районната избирателна комисия съобщиха, че няма други по-сериозни нарушения към този момент. Има определени въпроси от членове на избирателни комисии, които своевременно се изясняват.

Във видеото - пряко включване на репортерката Христина Христова.

Темата за силното земетресение в Гърция и в днешния изборен ден е актуална за хората в региона, каза Христина Христова от Кърджали. Тя обаче със сигурност не е темата, която да откаже хората или пък да ги накара да гласуват. Сутринта отново са били прегледани всички изборни помещения и от РИК уверяват, че няма щети и сградите и стаите са напълно безопасни.

Избирателната активност е сравнително висока на фона на данните за страната. Най-много хора са гласували в Джебел. над 120 застъпници са регистрирани в района.

След земетресението на 24 май по обед цяла нощ продължиха вторичните трусове в Кърджали. Те бяха усетени от живеещите на високите етажи. В квартал „Възрожденци" много от хората не са спали. Въпреки страха от нови трусове днес хората излязоха да гласуват. Някои от тях бяха довели и децата си.

Висок интерес към евроизборите се регистрира в района на Кърджали. В някои от секциите от рано сутринта имаше опашка от чакащи да гласуват. В едно от изборните бюра в община Джебел към 7 часа бяха преминали 30 души. Избирателите с право на вот в областта са малко над 144 000. По данни на Районната избирателна комисия в Кърджали изборният ден е започнал спокойно и навреме.

Във видеото - пряко включване на Христина Христова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изборният ден в Благоевградска област (ОБНОВЯВА СЕ)
Изборният ден в Благоевградска област (ОБНОВЯВА СЕ)
 11 досъдебни производства за купуване на гласове
11 досъдебни производства за купуване на гласове