25 души, трайно безработни хора с увреждания, са намерили работа в рамките на три месеца в община Дупница. Те получават минималната заплата за страната, която е 560 лв. Назначени са по проект на Министерството на труда и социалната политика "Обучение и заетост на хора с увреждания", който се финансира по Оперативна програма развитие на човешките ресурси.

Дупница

Петя и Анелия са с над 70% инвалидност. Започнали са работа в Народно читалище "Спартак" в Дупница.

Петя Петрова: Минах през доста труден период, загубих си детенцето, то беше също с увреждане... знам какво е, работила съм като личен асистент и за мен това нещо означава много, че ми дадоха такъв шанс да работя.

Анелия разказа, че не е работила от близо 8 години преди да я назначат в читалището. Само лекарствата й на месец струват 200 лева, а малко над тази сума е помощта, която получава заради уврежданията, които има. Има притеснения обаче, че като свърши програмата след две години, ще трябва отново да си стои вкъщи.

Анелия Сулева: Искаме да сме ангажирани, защото тая работа ни дава възможност да се реализираме като хора, пълноценни, защото иначе се затваряш вкъщи, чувстваш се като болен човек.

И двете жени работят по 8 часа на ден. Предлагат книги от читалищната библиотека на деца и възрастни, а за празници организират тържества за жителите от квартала.

Христо Апостолов, връзки с обществеността в община Дупница: Първите 20, които бяха назначени, 10 от тях са хора с висше образование, които са назначени като технически сътрудници към читалища към клуба на слепите, към клуба на диабетиците, към клуба на инвалидите, останалата част от хората са в зависимост от техните възможности като хигиенисти или в комуналните услуги.

Миналата година по програмата, която дава възможност на хора с увреждания да работят, е осигурена заетост на едва трима души, а сега са почти 10 пъти повече.