НОВИНИ

25 години Международен театрален фестивал във Варна

Варна се подготвя за юбилейния Международен театрален фестивал. 25-о издание започва традиционно на 1 юни, но този път ще се открие не с пиеса от българската селекция, а с постановката „Ужасената душа: Макбет“ - Шекспир под формата на традиционна пекинска опера. Организаторите от „Виафест“ представиха акцентите в програмата.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Светлана Ганчева
20:20, 10.05.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

За четвърт век театралният фестивал стана една от емблемите на културното „Варненско лято“ и се разви въпреки проблемите.

Цветана Манева
"След раждането на дъщеря ми това е второто смислено нещо, което съм направила в живота си. Това е варненският театрален фестивал.“

Юбилейното издание запазва българската и чуждата селекция, „Шоукейс“ и паралелната програма. Ще има сателитни прожекции на спектакли на Националния театър в Лондон и Метрополитън опера. За първи път сцена на фестивала стават Римските терми, разширява се и географията на постановките.

Николай Йорданов, театровед
„Това че различни културни организации на територията на град Варна отвориха своите врати за този фестивал, това му дава не само различна атмосфера, това му дава други енергии.“
Асен Терзиев, театровед
„Театърът ни дава възможност да се приближим до географски ширини, които са много далеч от нас.“

Откриването е на първи юни с традиционното дефиле – тази година актьорите от варненския куклен театър ще го посветят на „Магията на морето“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отварят тунел Витиня до края на юни
Отварят тунел "Витиня" до края на юни
Какви са коментарите за номинацията на Мария Габриел за еврокомисар?
Какви са коментарите за номинацията на Мария Габриел за еврокомисар?